Στο προσφυγικό ζήτημα, που η Ελλάδα «σηκώνει μεγάλο βάρος», στη λύση του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ, όπου χρειάζεται «θαρραλέα αντιμετώπιση», αλλά και στις γερμανικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Άνγκελα Μέρκελ, με τις δηλώσεις της κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Αρχικά, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην προηγούμενη συνάντηση που είχε με τον κ. Παυλόπουλο, στο Βερολίνο, τον Ιανουάριο του 2016. «Να σας ευχαριστήσω και εγώ για την τόσο ευχάριστη και εγκάρδια συνάντηση, έπειτα από αυτήν που είχαμε στο Βερολίνο. Έκτοτε έχουν εξελιχθεί πολύ τα πράγματα στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Βλέπετε πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον μας η Ελλάδα όχι μόνο να παραμείνει, αλλά να είναι και ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε 4 εκατομμύρια τουρίστες από τη Γερμανία στην Ελλάδα πέρσι. Βλέπετε πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον μας και χαιρόμαστε που η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει τα προγράμματά της».
Στη συνέχεια, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε σε οικονομικά θέματα και την παρουσία της χώρας της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Είχαμε την τιμή να μας δώσετε την ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε τη Γερμανία ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός τόπος επενδύσεων. Φυσικά, ο κόσμος πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές και ελπίζουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη να έχει αντίκτυπο σε όλους. Ελπίζω να μπορούμε να στηρίξουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».
Όσον αφορά το προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε: «Χρειαζόμαστε μια δυνατή και ενιαία Ευρώπη, με κοινές απαντήσεις που θα δίνονται. Δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο προόδου που θα θέλαμε. Συμμερίζομαι την ελληνική θέση για το ζήτημα των προσφύγων, ότι αφορά όλους μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στο ζήτημα, που λόγω της θέσης της αναγκάζεται να δέχεται τόσους ανθρώπους και σηκώσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα στις πλάτες της. Θα στηρίξουμε μια κοινή πολιτική ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Όσον αφορά το Σκοπιανό, η κ. Μέρκελ ανέφερε: «Διαπιστώνουμε τις θαρραλέες προσπάθειες από πλευράς Ελλάδας και τη συμβολή της για να υπάρξει ένας κοινός παρονομαστής, μια συνοχή και αυτό έχει να κάνει με το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο καλό για το μέλλον της γειτονικής σας χώρας. Είναι καλό και για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη να υπάρχει μια ειρηνική εξέλιξη. Αυτό προϋποθέτει μια πολύ θαρραλέα προσέγγιση».
Τέλος, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, επισήμανε: «Αναλαμβάνουμε την απόλυτη ευθύνη και αντιλαμβανόμαστε την υποχρέωση που έχουμε. Ξέρουμε για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από πλευράς εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι υπόθεση καρδιάς και υποχρέωσή μας να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος και των δύο κρατών».