«Θρίλερ» με την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στα Σκόπια με τον Ζόραν Ζάεφ να μην φαίνεται να έχει συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 βουλευτών.
Σήμερα θα συνεχιστεί -μετά από δύο αναβολές– η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ στην οποία εξετάζονται οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση της πΓΔΜ και ο συνοδευτικός εφαρμοστικός Νόμος του Συντάγματος και θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που απαιτείται βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αρχικά, η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 13:00 τοπική ώρα (14: 00 ώρα Ελλάδας), όμως μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική, χωρίς και πάλι να ξεκινήσει. Όπως έγινε γνωστό τελικά η συνεδρίαση του Σώματος, η οποία ξεκίνησε χθες, θα συνεχιστεί σήμερα, στις 12:00 τοπική ώρα.
Όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ είχε διαβουλεύσεις με ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές) στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στη Βουλή.
Ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA» του Μπιλιάλ Κασάμι (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του Συνταγματικού Νόμου για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει τη στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το «BESA» και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.
Όπως αναφέρει το σκοπιανό σάιτ a1on.mk, ο κ. Ζάεφ «δεν έχει βρει τις απαιτούμενες ψήφους» και είναι «σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τους οκτώ ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το VMRO-DPMNE αλλά και με τον επικεφαλής του αλβανικού κόμματος BESA, Μπιλ Κασάμι».
Σύμφωνα με το σκοπιανό σάιτ a1on.mk, το αλβανικό κόμμα δεν δίνει τη συγκατάθεσή του αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του. Αυτές είναι να μην ισχύσει για τους Αλβανούς κατοίκους της χώρας η «μακεδονική» υπηκοότητα και να υπάρξει προστασία όχι μόνο για τους «Μακεδόνες ομογενείς» που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και για τους «ομογενείς από τη Μακεδονία».
Η θέση του κόμματος του Κασάμι ωστόσο έρχεται σε κόντρα με τις θέσεις των οκτώ ανεξάρτητων που αποχώρησαν από το VMRO-DPMNE επειδή ακριβώς συμφώνησαν με όσα αναφέρονται στις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα.