«Αν ο κ. Μητσοτάκης φοβάται ότι κάποιοι βουλευτές θα ψηφίσουν, θα του αντέτεινα ότι εδώ έχει δεχθεί τον τελευταίο καιρό στις τάξεις του διάφορους βουλευτές, οι οποίοι προσχωρούν ατομικά από το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων, έχει κατά κάποιον τρόπο “κουρελοποιήσει” την κοινοβουλευτική του ομάδα με την ίδια λογική και δεν τον είδα να έχει την ίδια ευαισθησία», δήλωσε ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου υπουργός Επικρατείας, βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να λάβει θετικές ψήφους βουλευτών εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ανέφερε για τη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού ότι «απλά μας ενημέρωσε ότι επιχειρεί με 6 πρόθυμους βουλευτές άλλων κομμάτων να σχηματίσει μια κυβέρνηση κουρελού με ημερομηνία λήξεως», ο κ. Βερναρδάκης τόνισε: «Μία κυβέρνηση για να έχει ψήφο εμπιστοσύνης, η Βουλή είναι αυτή η οποία αποφασίζει, αυτό είναι μία κατάκτηση της Δημοκρατίας, οι βουλευτές είναι ανεξάρτητα όντα, τα οποία έχουν και πρέπει να έχουν ελεύθερη πολιτική βούληση. Θα έλεγα ότι αν θέλει να τιμήσει το κοινοβούλιο, ας κάνει μία πράξη γενναιότητας, ας αφήσει παραδείγματος χάρη τους βουλευτές τους ελεύθερους να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να δούμε πραγματικά ανεπηρέαστα τι ακριβώς συμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου και όχι με όρους κομματικής πειθαρχίας. Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση».
Σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει ο Πάνος Καμμένος, όταν θα έλθει προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βερναρδάκης επισήμανε ότι «αυτό στο οποίο πρέπει να τοποθετηθεί είναι στο κατά πόσο εξαιτίας ενός δογματισμού, ο οποίος τον σέρνει σε ακραίες επιλογές, θα άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, στην οποία μέχρι τώρα συμμετείχε, συνδιαμόρφωσε πολιτικές και έχει μερίδιο στην επιτυχία της».
«Ο Πάνος έχει τη μεγάλη ευθύνη να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτή και την ιστορική του διαδρομή αυτής της τετραετίας. Θέλω να ελπίζω ότι θα σκεφθεί ψυχραιμότερα. Σε κάθε περίπτωση εμείς αισθανόμαστε πολύ ασφαλείς, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον σχεδιασμό της, γιατί πρέπει να ολοκληρώσει αυτά που έχει θέσει σαν στόχους στη μεταμνημονιακή πια περίοδο», εξήγησε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας για την πρόθεση του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αν ο μικρός κυβερνητικός εταίρος την άρει, ότι «αυτός είναι ο δημοκρατικός οδικός χάρτης και έτσι πρέπει να γίνει».
«Θεωρώ πολιτικά ακατανόητο τον αυτοεγκλωβισμό του σε μία πολιτική, η οποία προφανώς δεν νομίζω ότι του προσφέρει κάτι, δηλαδή τον βάζει σε πολύ μεγάλες αντιφάσεις, αλλά αυτό είναι μία δική μας οπτική, ο Πάνος μπορεί να έχει μία άλλη οπτική σε αυτά τα πράγματα, έχει μια δική του προσέγγιση, είναι σεβαστή, η ουσία όμως είναι ότι η κυβέρνηση και ο σχεδιασμός μιας κυβέρνησης δεν είναι μόνο η Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτό είναι μία στιγμή, ένα κομμάτι, εδώ υπάρχει πια μία μεγάλη ανάγκη δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, όπως εκφράζονται με τη συνταγματική αναθεώρηση, υπάρχει μία μεγάλη προοπτική για την ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους και το τέλος της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας, υπάρχουν οι ανάγκες για την άνοδο του βασικού μισθού, τα εργασιακά, η ολοκλήρωση των διαδικασιών αποκάλυψης πολύ μεγάλων περιπτώσεων διαφθοράς μέσα στον δημόσιο τομέα και στον δημόσιο βίο», διευκρίνισε ο υπουργός.