Όσοι έχουν γνωρίσει από κοντά τον Γιάννη Διώτη, έχουν συνεργαστεί μαζί του ή έχουν βρεθεί ακόμη και «απέναντί» του μιλούν για έναν άνθρωπο σοβαρό και ακέραιο, έναν άνθρωπο «ειδικών αποστολών» που δρα υπέρ του νόμου.
Ο Γιάννης Διώτης στην συνέντευξή του στο περιοδικό «Crash» και στον Γιώργο Τράγκα μιλάει για όλους και για όλα, για το ρόλο του ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη λίστα Λαγκάρντ που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό και όχι μόνο σκηνικό.
-Αληθεύει πώς έμαθες ότι έφυγες από το ΣΔΟΕ από τη γραμματέα σου που το άκουσε στις ειδήσεις;
«Ε, όχι από τη γραμματέα. Από ένα τηλεφώνημα δημοσιογράφου».
-Δεν είναι παράδοξο; Περίμενες ότι θα αντικατασταθείς επειδή έγινε μια τριμερής κυβέρνηση;
«Είχα ήδη θέσει, ως όφειλα, την παραίτησή μου στη διάθεση της κυβέρνησης… Από τη στιγμή που ορκίστηκε η καινούργια κυβέρνηση έστειλα στον κ. Στουρνάρα την παραίτησή μου, γιατί σε αυτόν υπάγεται το ΣΔΟΕ».
-Καλά, δεν ένιωσες παράξενα που σου είπαν έτσι ξαφνικά «άντε,γεια»; Άλλωστε, έχεις προσφέρει τόσα χρόνια σε πολύ ευαίσθητα πόστα.
«Ομολογώ ότι με ξένισε, γιατί δεν δέχτηκαν την παραίτηση που είχα υποβάλει δύο μήνες νωρίτερα, όταν και έγινε η αλλαγή της κυβέρνησης. Τότε που ανέλαβε ο Βενιζέλος στη θέση του Παπακωνσταντίνου και εγώ- ως όφειλα- του είπα ότι η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή του. Ο Βενιζέλος τότε μου απάντησε “δεν το συζητώ”. Το ίδιο έγινε και αργότερα με τον Στουρνάρα, υπουργό Οικονομικών. Μετά όμως, ξαφνικά μαθαίνω ότι αντικαταστάθηκα. Έ, εντάξει, τελείωσε».
-Γράφτηκε τότε ότι ήταν έτοιμη να σκάσει μια βόμβα του ΣΔΟΕ για πολιτικούς, τρεις από τη Ν.Δ. και τέσσερις από το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύεις ότι αυτό έπαιξε κάποιο ρόλο στην ξαφνική απόφαση αντικατάστασής σου;
«Δεν μπαίνω καθόλου σε τέτοια συζήτηση, δηλαδή ότι ήμουν έτοιμος να κάνω κάτι και με έδιωξαν, ούτε το συνδέω με τίποτα τέτοιο. Απλώς έγινε… Ήταν επιλογή του πρωθυπουργού».
-Ναι αλλά εσύ-διάβασα- είχες δώσει ήδη εντολές να ανοίξουν λογαριασμοί πολιτικών προσώπων εκείνη την περίοδο. Είναι αλήθεια;
«Ναι. Στα πλαίσια διαφόρων ελέγχων».
-Είχαν δοθεί εντολές για διάφορες κατηγορίες προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών;
«Υπήρχαν καταγγελίες».
-Πάντως, αν θέλει το ΣΔΟΕ με βάση τα στοιχεία που έχει τώρα, μπορεί να δώσει ώθηση στην κάθαρση της πολιτικής σκηνής; Δηλαδή αν θέλει, εάν επιτραπεί στο ΣΔΟΕ περισσότερο, δίνει ώθηση;
«Δεν εμποδίζει κάτι το ΣΔΟΕ για να το κάνει αυτό. Εγώ δεν γνώριζα τότε ότι μεσολάβησε η Λαγκάρντ. Εγώ το πήρα στα χέρια μου και ήμουνα βέβαιος ότι αυτό ήταν προϊόν υποκλοπής. Τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούσαμε να κάνουμε χρήση των πληροφοριών που περιείχε η λίστα τους εξήγησα λεπτομερώς στον τότε υπουργό Οικονομικών, Βαγγέλη Βενιζέλο. Ατύπως την παρέλαβα από τον κ. Παπακωνσταντίνου και ατύπως την παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο», απαντά στην ερώτηση για το εάν γνώριζε ο κ. Παπακωνσταντίνου τις αποφάσεις της γαλλικής Δικαιοσύνης πριν του το παραδώσει η Κριστίν Λαγκάρντ».
-Όταν σου έδωσε ο Παπακωνσταντίνου τη λίστα, ρώτησες πώς έφθασε στα χέρια του;
«Φαινόταν το πράγμα. Για όποιον έχει στοιχειώδη εμπειρία διωκτικής υπηρεσίας και έρευνας αντιλαμβάνεται τι είναι αυτό που παίρνει».
-Δηλαδή;
«Την ώρα που το παραλαμβάνεις χωρίς διαβιβαστικό, χωρίς πρωτόκολλο, χωρίς τίποτα δηλαδή, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι προέρχεται από δημόσιο ή ιδιωτικό αρχείο, αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό το πράγμα, που σου δίδεται ατύπως, ατύπως περιήλθε και στην κατοχή του. Άρα, περιήλθε μέσω υπηρεσιών».
-Καλά, ο πολύπειρος εισαγγελέας κ. Διώτης γιατί δεν έκανε πληροφοριακή αξιοποίηση ή γιατί δεν ξεκίνησε μια διαδικασία αξιοποίησης πληροφοριών;
«Και εάν το έκανα, δεν πρόκειται να το πω. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, να πω τι έκανα πληροφοριακά ή τι δεν έκανα. Απαγορεύεται».
-Αντίγραφο της λίστας κράτησε το ΣΔΟΕ; Ένα αντίγραφο, έστω κάπου, σε ένα συρτάρι υπηρεσιακά;
«Όχι. Από τα άτυπα όχι. Το ΣΔΟΕ κρατά αντίγραφα από τα εμπιστευτικά. Αλλά τέτοιο άτυπο όχι. Άλλωστε το στικάκι το παρέδωσα στον επόμενο υπουργό αμέσως μόλις είχα την πρώτη συνεργασία μαζί του».