Την ικανοποίησή της, τόσο για το κλίμα, αλλά και για το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχε στο Βερολίνο, εξέφρασε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία βρέθηκε στη Γερμανία ανταποκρινόμενη στην επίσημη πρόσκληση του υφυπουργού Οικονομίας, αρμόδιου για θέματα Τουρισμού, Ερνστ Μπουργκμπάχερ.
Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε κατ’ επανάληψη ότι η Ελλάδα παραμένει ένας φιλόξενος προορισμός και αναφέρθηκε στις μαρτυρίες των ίδιων των Γερμανών τουριστικών πρακτόρων σχετικά με τις καλές εμπειρίες των πελατών τους οι οποίοι επισκέφθηκαν φέτος την Ελλάδα. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για την ελληνική τουριστική βιομηχανία και αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκατασταθεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, προκειμένου να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις των πιθανών επισκεπτών.
Κατά τη συνάντηση που είχε η κ. Κεφαλογιάννη, με τον υφυπουργό Εργασίας και εντεταλμένο της Γερμανίδας καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ, αναπτύχθηκαν διεξοδικά οι τομείς στους οποίους υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Ειδικότερα, όπως υπογραμμίστηκε και από τους δύο, προτεραιότητες αποτελούν η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων ώστε να αναστραφεί το μέχρι πρότινος δυσμενές κλίμα, η δημιουργία προγράμματος που θα επιτρέπει σε Έλληνες ξενοδοχοϋπάλληλους να εργαστούν σε αντίστοιχες γερμανικές επιχειρήσεις κατά τους χειμερινούς μήνες, η ενίσχυση προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και η ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων.
Ο κ. Φούχτελ εξέφρασε τη διάθεση της Γερμανίας να συνδράμει με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της στον τουριστικό κλάδο, ενώ ανακοίνωσε ότι το 2013 περί τα 40 εκατ. ευρώ από τον κρατικό γερμανικό προϋπολογισμό θα διατεθούν σε προγράμματα κατάρτισης νέων και ανέργων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα μάθουν γερμανικά και θα εκπαιδευθούν σε διάφορες ειδικότητες, προκειμένου να επιδιώξουν απασχόληση στην Γερμανία.
Το ζήτημα της απασχόλησης έθεσε και η υπουργός Τουρισμού ως βασική προτεραιότητα του υπουργείου της και ανέφερε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η συνεργασία με τη Γερμανία και άλλες χώρες για την κατάρτιση και την εξειδίκευση των εργαζομένων στον κλάδο. «Επιδιώκουμε την τεχνική βοήθεια, με πολλούς τρόπους» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Οι επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα του τουρισμού, αλλά και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα επιτρέψουν την προσέλκυση ξένων επενδυτών ήταν το αντικείμενο της συνάντησης της ελληνικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στο «one stop shop», το οποίο, όπως είπε, άρχισε να λειτουργεί τυπικά από την Παρασκευή, ενώ παρουσίασε ενδεικτικά επτά συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις, με σχέδια που αφορούν την Ίο, τη Μήλο, την Κέα, την περιοχή Κάβο Πλάκο του Λασιθίου, το Σκορπονέρι Ορχομενού, την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στην Αχαΐα και το Πόρτο Καράς στη Χαλκιδική.
Η κ. Κεφαλογιάννη συναντήθηκε ακόμη με σημαντικά γερμανικά ΜΜΕ (Bild, Die Welt, Der Tagesspiegel κ.ά.) και εξειδικευμένα έντυπα του κλάδου του τουρισμού, ενώ είχε συνεργασία με την καθηγήτρια Διοίκησης Τουρισμού, Άνια Βολέζεν.