Δημόσια Διοίκηση, μοχλός που θα συμβαδίζει με τη συνολική στρατηγική ανασυγκρότησης της χώρας, δημόσια διοίκηση που θα λειτουργεί για το δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτηση των πολιτών, που θα υλοποιεί και θα εμβαθύνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στις δομές και τον τρόπο λειτουργίας της, είναι οι βασικές προτεραιότητες που υπηρετεί το σχέδιο νόμου το οποίο κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές του 2019.
Το σχέδιο νόμου
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας σήμερα στη συζήτηση του προϋπολογισμού, αναφέρθηκε στο πνεύμα του νομοσχεδίου που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση και σε λίγες ημέρες παίρνει το δρόμο για τη Βουλή.
«Σήμερα καλούμαστε να συζητήσουμε για τη δημόσια διοίκηση που έχει ανάγκη η χώρα μας, ο λαός μας και δημόσιο συμφέρον. Γι΄αυτό το λόγο θέτουμε τρεις στόχους σε αυτή τη νέα εποχή που διανύει η χώρα μας μετά τα μνημόνια. Πρώτο και κρίσιμο η δημόσια διοίκηση να είναι μοχλός και να συμβαδίζει με συνολική παραγωγική και κοινωνική πορεία ανασυγκρότησης της χώρας, στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής μας για την ανασυγκρότηση της χώρας. Δεύτερο, φυσικά συνεχίζουμε τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Πρέπει συνεχώς να τις ενισχύουμε, να αξιολογούμε την πορεία τους, μέσα σε ένα πλαίσιο στρατηγικής και επίσης χρειάζεται η δημόσια διοίκηση να λειτουργεί για το δημόσιο συμφέρον και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και κυρίως αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη και του λαού για τις δομές και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης», είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι αρχές του επόμενου έτους θα έρθει στη Βουλή το σχέδιο νόμου που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση, «ένα σχέδιο νόμου που θα αποτυπώνει αυτές τις προτεραιότητες για τη δημόσια διοίκηση, θα στηρίζει και θα αναβαθμίζει συνολικά τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, θα στηρίζει έναν θεσμό αξιοπιστίας και αξιοκρατίας όπως είναι το ΑΣΕΠ, το οποίο έχει επιφορτιστεί με τεράστιο βάρος».
Ο κανόνας 1 προς 1
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρθηκε και στη θέση της ΝΔ αναφορικά με τον κανόνα 1 προς 1. «Στην περίοδο που ανακτούμε την κυριαρχία και τις πολιτικές επιλογές, αναδεικνύονται και οι ιδεολογικές διαφορές. Δεν υπάρχουν πια τα άλλοθι του μνημονίου και ενός επιβεβλημένου μονόδρομου στην πολιτική. Αυτό είναι υγιές για τη δημοκρατία. Όπως είναι η αντιπαράθεση των ιδεών και της πολιτικής και ιδιαίτερα σε ένα Σώμα που αντανακλά και εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία, όπως είναι η Βουλή», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και πρόσθεσε: «δεν μπορεί να μην γίνεται μια συγκεκριμένη συζήτηση στη βάση των πραγματικών αναγκών της Δημόσιας Διοίκησης και να γίνεται μια συνολική και ισοπεδωτική αντικυβερνητική πολιτική όσον αφορά τη στήριξη της Δημόσιας Διοίκησης».
Στο πνεύμα αυτό, αφού παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι δεν υπήρξε διόγκωση του κράτους, «ίσα ίσα με τον κανόνα 1 προς 1 που ξεκινάει από τον Ιανουάριο, δεν γίνεται διόγκωση αλλά σταματάει η περαιτέρω συρρίκνωση του κράτους», η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι σήμερα ο μέσος ηλικίας είναι πάνω από 50 ετών, άνθρωποι που πήραν μεγάλο βάρος στις πλάτες τους τα χρόνια της κρίσης, θα βγουν στη σύνταξη και δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος του ψηφιακού μετασχηματισμού και των υπηρεσιών που έχει ανάγκη το δημόσιο».
«Θέτω ένα ερώτημα προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Με απόλυτα καλόπιστη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση. Όταν λέτε ότι αυτές οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με εσωτερικές μόνο μετακινήσεις και με επιστροφή στη σκληρή μνημονιακή πρόβλεψη του 1 προς 5, για να είμαστε σαφείς, το 1 προς 5 σημαίνει ότι τώρα το Δεκέμβριο που θα έχουμε 8.000 αποχωρήσεις και με το 1 προς 1 μας έχουμε δυνατότητα 8.000 προσλήψεων την επόμενη χρονιά, με το 1 προς 5 θα σήμαινε, αν εφαρμοζόταν, που φυσικά δεν θα εφαρμοστεί, 1.500 προσλήψεις. Πρέπει να σας πω ότι οι 1.500 προσλήψεις οριακά καλύπτουν τις ανελαστικές ανάγκες των παραγωγικών σχολών του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Διπλωματικού Σώματος», είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Η κινητικότητα
Η υπουργός απάντησε και στην πρόταση οι ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης να καλύπτονται με εσωτερικές μετακινήσεις. «Ξέρετε ότι με το νόμο του 2016 έχει θεσμοθετηθεί η κινητικότητα. Ο οποίος είναι ένας θεσμός που τώρα έχει πάρει μπροστά, γιατί πλέον έχουμε τα οργανογράμματα. Πρέπει να κάνουμε και σωστά εσωτερικές μετακινήσεις μέσα από θεσμικό πλαίσιο και με βάση τις ανάγκες των φορέων. Αλλά είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή να στελεχωθεί περαιτέρω η Δημόσια Διοίκηση. Πώς θα καλύψουμε τους 3.000 γιατρούς που θα έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι το 2020; Δεν μπορούμε να κάνουμε μετακινήσεις διοικητικών σε θέσεις γιατρών.
Πώς θα καλύψουμε τους αναπληρωτές καθηγητές; θα κάνουμε εσωτερικές μετακινήσεις όταν η Ελλάδα έχει 14% αναπληρωτές καθηγητές και ο μέσος όρος πανευρωπαϊκά είναι στο 4%;», είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και πρόσθεσε: «’Αρα είναι φυσικό να έχουμε διαφορετικές απόψεις αλλά η στρατηγική για να εξυπηρετήσει η δημόσια διοίκηση τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον, πρέπει να είναι πεδίο συναίνεσης και όχι σύγκρουσης και στείρας αντιπαράθεσης».
Συρρίκνωση της Δημόσιας Διοίκησης 20%
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην οριζόντια μείωση που υπέστη η Δημόσια Διοίκηση την τελευταία δεκαετία, μείωση που αγγίζει το 20% σε ανθρώπινο δυναμικό και παρουσίασε στοιχεία της απογραφής που δείχνουν με σαφήνεια ότι από το 2009 έως και τον Σεπτέμβριο του 2018 υπάρχει συνεχής μείωση των δημοσίων υπαλλήλων.
Και ως προς τους συμβασιούχους που αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, και που έπρεπε να καλύψουν κενά καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα προσλήψεων μονίμου προσωπικού, «ο αριθμός τους είναι σταθεροποιημένος».