Τα ερωτήματα που προκύπτουν αναφορικά με τον αντικειμενικό σκοπό της ίδρυσης και λειτουργίας ταγμάτων εθνοφυλακής σε καιρό ειρήνης στο εσωτερικό της χώρας, επισημαίνει σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο βουλευτής Επικρατείας και Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης.
Ο κ. Λυκούδης ζητά να πληροφορηθεί ποιες ανάγκες υπηρετεί η επέκταση της λειτουργίας των ταγμάτων εθνοφυλακής στο εσωτερικό της χώρας σε καιρό ειρήνης, από ποιους και με ποια κριτήρια στελεχώνονται, και τι είδους εξοπλισμό, αμυντικά και τεχνικά μέσα έχουν τα μέλη της εθνοφυλακής στην άμεση διάθεσή τους.
Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ζητά, επίσης, από τον αρμόδιο υπουργό να καταστήσει σαφές αν το υπουργείο εντάσσει την καταστολή των κινητοποιήσεων και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στο εσωτερικό της χώρας στις δράσεις, για τις οποίες επιφυλάσσει επιχειρησιακό ρόλο στα τάγματα εθνοφυλακής.
Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Λυκούδη, η οποία θα συζητηθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα:
Τα Τάγματα Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν μόνο σε παραμεθόριες, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές. Είναι όμως προφανές ότι υπάρχει κατεύθυνση επέκτασής τους προς το εσωτερικό της χώρας. Αυτό επιβεβαιώνεται από την απάντηση του ΥΠΕΘΑ υπ. αριθ. Φ.900α/9029.1287 από 5-3-2012 σε σχετική μας ερώτηση. Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, «η συγκρότηση των ΤΕΘ στο εσωτερικό της χώρας εξυπηρετεί την ενίσχυση και υποβοήθηση του Στρατού Ξηράς …επιπλέον εντάσσονται στον ευρύτερο αμυντικό σχεδιασμό».
Οι εν λόγω μονάδες απαρτίζονται από εφέδρους, αλλά και αριθμό μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι στο πλαίσιο της ασκούμενης αμυντικής πολιτικής έχουν σκοπό την αμυντική προστασία της χώρας σε καιρό πολέμου.
Μολονότι το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ΤΕΘ καθορίζεται με το Ν.1295/82 «περί Εθνοφυλακής», προκύπτουν ερωτήματα αναφορικά με τον αντικειμενικό σκοπό της ίδρυσης και λειτουργίας αυτών των μονάδων σε καιρό ειρήνης στο εσωτερικό της χώρας και, επίσης, σε σχέση με θέματα οργάνωσης και επάνδρωσης των μονάδων αυτών «αποκλειστικά με γνώμονα τις επιχειρησιακές απαιτήσεις».
Με βάση τα προαναφερόμενα,
Ερωτάται ο υπουργός:
– Ποιές ανάγκες και στόχους υπηρετεί η επέκταση της λειτουργίας των Ταγμάτων Εθνοφυλακής στο εσωτερικό της χώρας σε καιρό ειρήνης, από ποιους και με ποια κριτήρια στελεχώνονται, και τι είδους οπλισμό ή άλλης φύσεως αμυντικά ή τεχνικά μέσα έχουν τα μέλη της εθνοφυλακής στην άμεση διάθεσή τους;
– Θεωρεί το Υπουργείο ότι οι «επιχειρησιακές απαιτήσεις» περιλαμβάνουν την ανάμειξη των ΤΕΘ στην καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης;