Λίγες μόνο ώρες κράτησε η ευφορία από την επίσκεψη Μέρκελ καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός έρχεται αντιμέτωπος και πάλι με την ελληνική πραγματικότητα και κυρίως με τις υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψει -ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την γερμανίδα καγκελάριο γιαυτές- μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ο χρόνος αλλά και οι διακριτές αποστάσεις που παίρνουν πλέον στην Βουλή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ η ανταρσία των οποίων υποχρέωσε χθες τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να αποσύρει για δεύτερη φορά τροπολογία για την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ της εργατικής κατοικίας και της εργατικής εστίας. Μιας τροπολογίας που ας σημειωθεί αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Και δεν είναι η πρώτη φορά. Τουλάχιστον τρεις τροπολογίες έχει υποχρεωθεί να πάρει πίσω η κυβέρνηση και ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει στον κυβερνητικό συνασπισμό όταν τα νέα μέτρα έρθουν στην Βουλή.
Ήδη η αριστερή πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ ζητά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό ενώ αντιφατικές ήταν οι διαρροές της Ιπποκράτους για την επίσκεψη Μέρκελ.
Χθες το πρωί μιλούσαν για «επίσκεψη χωρίς αποτέλεσμα » για «λάθος κίνηση καθώς η Α. Μέρκελ όχι μόνο ήρθε με άδεια χέρια αλλά είπε και εκείνο το περίεργο ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ».
Το βράδυ όμως ουσιαστικά τα ίδια κέντρα της Ιπποκράτους μιλούσαν για τα θετικά της επίσκεψης κυρίως στο επίπεδο της διεθνούς εικόνας της χώρας.
Υπό αυτές τις συνθήκες το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται για το πώς θα περάσει όχι μόνο το πακέτο των μέτρων από την Βουλή αλλά και πώς θα περάσει και θα εφαρμόσει τις περίπου 80(!) εκκρεμότητες στο Δημόσιο στο φορολογικό σύστημα τις εργασιακές σχέσεις κ.λ.π., οι οποίες θεωρούνται προαπαιτούμενο για την συνέχιση της χρηματοδότησης πέρα από αυτό καθ αυτό το πακέτο των μέτρων.
Η δέσμευση του πρωθυπουργού και στην Α. Μέρκελ ήταν ότι όλα αυτά θα έχουν τακτοποιηθεί μέχρι την σύνοδο κορυφής γεγονός που κάνει τα χρονοδιαγράμματα ασφυκτικά και την ένταση ακόμα μεγαλύτερη στο κυβερνητικό στρατόπεδο.