Την πεποίθησή τους ότι η διοικητική μεταρρύθμιση στο ελληνικό δημόσιο θα πετύχει, εξέφρασαν οι εμπειρογνώμονες της γαλλικής κυβέρνησης που συνδράμουν την κυβέρνηση στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, στη διάρκεια της ημερίδας, που διοργάνωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, με στόχο την επίσπευση του έργου της αξιολόγησης των δομών των υπουργείων.
Ο εκπρόσωπος της Task Force, Αλέν Γκρισπάν, και ο γενικός επιθεωρητής Οικονομικών Υποθέσεων της Γαλλίας, Πιέρ Λεπτί, υπογράμμισαν από κοινού την ανάγκη για λιγότερη γραφειοκρατία, απλοποίηση και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη δημόσια διοίκηση και υποστήριξαν ότι έχει γίνει ήδη ένα σημαντικό βήμα με την επιχειρούμενη αξιολόγηση των δομών των υπουργείων.
Ο κ. Γκρισπάν τόνισε ότι οι Έλληνες θα υλοποιήσουν τη μεταρρύθμιση, με τη συνδρομή των εμπειρογνωμόνων, ενώ ο κ. Λεπτί είπε, χαρακτηριστικά, ότι η Γαλλία είναι υπερήφανη που η Ελλάδα την επέλεξε να συνδράμει στη μεταρρύθμιση.
Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, οι εκθέσεις αξιολόγησης των δομών αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους και η φάση υλοποίησης θα ξεκινήσει στις αρχές του 2013. Η αξιολόγηση των δομών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης αποτελεί το εργαλείο για την επίτευξη των εξής στόχων:
– Αξιολόγηση των μονάδων της δημόσιας διοίκησης.
– Μείωση του αριθμού των οργανωτικών μονάδων.
– Απλοποίηση και επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών.
– Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων.
– Βελτιστοποίηση απόδοσης των διοικητικών διαδικασιών.
Η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης είναι απαίτηση της κοινωνίας
Απαίτηση της κοινωνίας, αποτελεί η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, κατά τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσο Βολουδάκη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι «όπως όλοι στην κοινωνία αξιολογούμαστε κάθε στιγμή, έτσι πρέπει να αξιολογούνται και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι μία αυτονόητη αλήθεια, που σήμερα γίνεται αποδεκτή διεθνώς».
«Αυτοί που αρνούνται την αξιολόγηση, δυσχεραίνουν την προσπάθεια της μεταρρύθμισης, αλλά, παράλληλα, αδικούν τους ίδιους τους δημόσιους υπαλλήλους και αυτό γιατί με την άρνησή τους επιτρέπουν την καλλιέργεια και αναπαραγωγή στην κοινωνία των πλέον αρνητικών στερεοτύπων για τους δημόσιους υπαλλήλους», πρόσθεσε.