«Ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα», δηλώνει για τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν την Ελλάδα στο πόρισμα της OLAF σχετικά με τη δράση του EASO και την κακοδιοίκησή του από τον Εκτελεστικό του Διευθυντή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε δήλωσή του ο κ. Βίτσας επισημαίνει:
«Ο EASO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υποστήριξης Ασύλου) είναι μια από τις 41 υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργεί και δραστηριοποιείται τουλάχιστον σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ενώ εδρεύει στη Μάλτα. Διοικείται από διοικητικό Συμβούλιο που συγκροτείται από τους Διευθυντές των Υπηρεσιών Ασύλου κάθε κράτους – μέλους της ΕΕ, οι οποίοι και εκλέγουν τον πρόεδρο του Δ.Σ. και το Εκτελεστικό Συμβούλιο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ διαπίστωσε ζητήματα κακοδιοίκησης και πιθανής κακοδιαχείρισης στον Οργανισμό για τα έτη 2016 – 2017 και παρέπεμψε την υπόθεση στον OLAF, ενώ συγχρόνως το Δ.Σ. του EASO αντικατέστησε τον Εκτελεστικό Διευθυντή του. Ο OLAF κατέληξε σε πόρισμα, μέρος του οποίου ανακοινώθηκε. Την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της συνεδρίασης του Δ.Σ. του EASO. Αυτή είναι η είδηση. Αναφέρεται στον EASO, αναφέρεται στη δράση και κακοδιοίκηση του Εκτελεστικού Διευθυντή του για όλη την Ευρώπη».
Και προσθέτει ο υπουργός: «Οι φωστήρες και εντεταλμένοι της αντιπολιτευτικής μανίας και της συναφούς «μπουρδολογίας» παίρνουν την είδηση, τη μετατρέπουν σε ψευδείς ειδήσεις και ψευδαισθήσεις, και τη συνδυάζουν με τη σκανδαλολογία που σπέρνει η Ν.Δ., αλλά και οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα στην Ελλάδα. Είτε υπαινικτικά, είτε με επιτήδειους τίτλους, είτε με άμεσο τρόπο μιλάνε για “κακοδιαχείριση της Ελλάδας”. Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα».
Καταλήγοντας ο κ. Βίτσας σημειώνει: «Κύριοι, δεν έχετε μπερδευτεί, σας βλέπουμε ότι το κάνετε συνειδητά. Σας το έχω ξαναπεί, στο τέλος θα κληθείτε (γιατί μόνοι σας δεν θα το κάνετε) να ζητήσετε συγγνώμη. Και είμαι σίγουρος πως αν ζούσε ο Λαμπράκης, θα κατήγγειλε όσους πούλησαν τον τίτλο μιας εφημερίδας σε συμφέροντα που ξεπουλάνε τη δημοκρατική της ιστορία και διαδρομή για ένα κομμάτι ψωμί – συγγνώμη εξουσίας».