Με δείπνο μεταξύ των υπουργών εξωτερικών της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, της υφυπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας και του Γιώργου Κατρούγκαλου, ξεκινούν απόψε στη Θεσσαλονίκη οι διήμερες εργασίες της τέταρτης Υπουργικής Συνάντησης για τη διασυνοριακή συνεργασία.
Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα υποδεχθεί τους Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, Νικολάι Ντιμιτρόφ και Αρτεμίσα Ντράλο, ενώ στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης. Από την ελληνική πλευρά θα λάβει μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.
H Υπουργική Συνάντηση της Θεσσαλονίκης για τη διασυνοριακή συνεργασία αποτελεί μια πρωτοβουλία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική μορφοποιήσεων διεθνούς συνεργασίας που έχει ξεδιπλώσει τα τελευταία χρόνια η ελληνική διπλωματία, αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πρόκειται για ένα από τα τρία σχήματα συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων, παράλληλα με την Τετραμερή των βαλκανικών κρατών της Ε.Ε. (Ελλάδα, Κροατία, Ρουμανία και Βουλγαρία) και την Τριμερή μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
Η τέταρτη αυτή συνάντηση, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την τρίτη (3-4 Μαΐου 2018), αναδεικνύει το ισχυρό ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μέσα σε ένα πλαίσιο συναντίληψης για το κοινό μέλλον της περιοχής, η 4η Υπουργική Συνάντηση θα εξετάσει -σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών- τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, σε συνάρτηση και με τις ενταξιακές προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Ξεχωριστή θέση αναμένεται να έχει η οικονομική περιφερειακή συνεργασία, η ανάπτυξη και η οικονομική ολοκλήρωση των Βαλκανίων, καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί στην περιοχή μια δυναμική επίλυσης προβλημάτων σε συνέχεια της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η δυναμική αυτή επιτρέπει πλέον την «κεφαλαιοποίησή» της, μέσα από τη σταδιακή ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των βαλκανικών χωρών σε σειρά άλλων τομέων.
Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης των τεσσάρων χωρών αναμένεται να διερευνήσουν δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της προόδου που έχει ήδη συντελεστεί στους τομείς της ενεργειακής συνδεσιμότητας των οικονομιών της περιοχής, μέσω βελτίωσης των υποδομών και αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας. Εξάλλου, η προώθηση της εξωστρέφειας και της διασυνδεσιμότητας των Βαλκανίων βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της διαβαλκανικής συνεργασίας.
Η συνάντηση φιλοδοξεί επίσης να δώσει το έναυσμα για τη στενότερη οικονομική συνεργασία των συμμετεχόντων κρατών, με στόχο την ανάπτυξη μέσα από κοινές δράσεις με προστιθέμενη αξία για το σύνολο της περιοχής.
Επιπλέον, η δημιουργία ενός ευρύτερου χώρου οικονομικής συνεργασίας κρίνεται πως θα αποτελέσει ισχυρό προωθητικό παράγοντα και για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Συν του ότι μέσω της ενισχυμένης αυτής συνεργασίας, η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισόδου επενδύσεων από τη Δύση προς τις βαλκανικές χώρες, με αντίστοιχα οφέλη για την οικονομία της χώρας.
Ο ρόλος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής κρίνεται κρίσιμος. Οι συμμετέχοντες υπουργοί θα διερευνήσουν το σύνολο των προοπτικών, ώστε η συνεργασία των τεσσάρων χωρών να μετουσιωθεί σε απτά οικονομικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Φιλοδοξία της συνάντησης είναι να προωθήσει ακόμα περισσότερο τη θετική ατζέντα συνεργασίας που έχει ήδη διαμορφωθεί και να ενισχύσει την από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων που υπερβαίνουν τα σύνορα της κάθε χώρας, όπως είναι συνεργασία στους τομείς της Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η πολιτική προστασία.
Προς την ίδια κατεύθυνση, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν ακόμη ζητήματα ασφαλείας που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή -με επίκεντρο τον πόλεμο στην Συρία, επιδιώκοντας την προώθηση πολιτικών πρόληψης για ζητήματα όπως η μετανάστευση και η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.
Κατρούγκαλος: Να είμαστε παράγοντας σταθερότητας ασφάλειας στην περιοχή
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «είναι μια τακτική συνάντηση, στην οποία θέλουμε να έχουμε μια συστηματική προσέγγιση των χωρών της περιοχής μας». Για να προσθέσει: «Όπως, γνωρίζετε, θέλουμε ως χώρα να είμαστε ένας παράγοντας επίλυσης και επιβεβαίωσης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Και για αυτόν το λόγο, λοιπόν, προωθούμε μια συστηματική συνεργασία των χωρών των Βαλκανίων και σε θέματα ασφάλειας και σταθερότητας και σε άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, παράλληλα με εμάς τους υπουργούς Εξωτερικών, θα έχουμε και τους υπουργούς Οικονομικών, για να δούμε θέματα οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή. Οι προηγούμενες συναντήσεις είχαν επικεντρωθεί περισσότερο σε θέματα συνεργασίας των υπουργών Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, διασυνοριακά θέματα.
Αυτό που θέλουμε είναι να συνομιλούμε τακτικά, ώστε να μην είναι πια τα Βαλκάνια πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Να είναι αντιθέτως μια περιοχή που στέλνει θετικά μηνύματα στην Ευρώπη και τον κόσμο».
Στο περιθώριο της Συνάντησης θα υπάρξουν και διμερείς συναντήσεις μεταξύ των υπουργών.
Οι εργασίες της Συνάντησης θα ολοκληρωθούν με τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο κ. Κατρούγκαλος στις 13.30 της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της Παρασκευής έχει ως εξής:
- 08.45-09.00: Δηλώσεις υπουργών κατά την άφιξη
- 09.00-09.30: Εναρκτήρια ομιλία Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γ. Κατρούγκαλου
- 09.30-09.35: Οικογενειακή Φωτογραφία
- 09.35-11.25: Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών
- 11.25-11.40: Διάλειμμα
- 11.40-13.10: Συνάντηση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης
- 13.10-13.50: Συνέντευξη Τύπου από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο.