Ο χώρος της Δημόσιας Διοίκησης έχει σηματοδοτηθεί από σημαντικό έργο όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, με μεταρρυθμίσεις και αλλαγές οι οποίες συνεχίζονται και «πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα», υπογράμμισε η υπουργός υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε συνέντευξη της στον ρ/σ «Αθήνα984» και σε ερώτηση για την αναμενόμενη πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Στην πιθανότητα «κίτρινης κάρτας» αναφορικά με της «χειραγωγημένες», όπως τις χαρακτηρίζει η ΝΔ, τοποθετήσεις γενικών γραμματέων και προϊσταμένων γενικών διευθυντών, η υπουργός αποσαφήνισε ότι «όλες οι τοποθετήσεις έγιναν κάτω από τις ειδικές συνθήκες και στο πλαίσιο του ΑΣΕΠ, χωρίς την παραμικρή ανάμιξη της πολιτικής ηγεσίας». Συγκεκριμένα για τους διοικητικούς γραμματείς είπε ότι είναι μια πρωτοποριακή θεσμική αλλαγή, καθώς δεν θα είναι πλέον πολιτικά πρόσωπα, θα έχουν θεσμική μνήμη και συνέχεια όπως γίνεται και στις άλλες πόλεις της Ευρώπης, θα είναι δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι καριέρας και το πολιτικό στίγμα και τον προγραμματισμό θα τον ορίζει ο εκάστοτε υπουργός. Έχουν προκηρυχτεί όλες οι θέσεις, κάποιες θέσεις για ενιαία κριτήρια επαναπροκηρύχθηκαν μέσα στο καλοκαίρι και περιμένουμε μέχρι τα Χριστούγεννα τα πρώτα αποτελέσματα.
Για τους γενικούς διευθυντές, η υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί συνολικά η διαδικασία και έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα υπουργεία. Επισήμανε ότι ανοιχτή αξιοκρατική κρίση είχε να γίνει 10 χρόνια στο Δημόσιο, ενώ επί κυβέρνησης Σαμαρά, λίγο πριν τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με απλή διοικητική απόφαση διόρισε όλους τους γενικούς διευθυντές σε όλα τα υπουργεία τους – και χωρίς να κάνω μικροπολιτική να θυμίσω ότι επί τρία χρόνια η κυβέρνηση συνεργάστηκε ομαλά μαζί τους, χωρίς να καθαιρέσει ή να διώξει κανέναν.
Αναφορικά με τις 17000 προσλήψεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την κάλυψη των αναγκών, κυρίως στην Υγεία, την Παιδεία και την Αυτοδιοίκηση, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ξεκαθάρισε ότι αφορούν το 2019 και όχι το 2020 όπου θα μπορούσαν ή όχι να συμπεριληφθούν και αυτές από την Εκκλησία. Διευκρίνισε ότι με την αναλογία «έναν προς έναν» (μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση) που ισχύει πλέον μετά τα μνημόνια, «τέλος του 2018 θα αποχωρήσουν 8000 υπάλληλοι οι οποίοι θα αναπληρωθούν από ισάριθμους. Επίσης 3000 θέσεις θα καλυφθούν για την στελέχωση της Υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» και άλλες 4500 για την Ειδική Αγωγή. Θέσεις που έχουν συμπεριληφθεί στον εθνικό σχεδιασμό, με τις αντίστοιχες πιστώσεις να έχουν εγκριθεί από την Ευρωζώνη και το Eurogroup.