Αγώνες που νοηματοδοτούν την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση, χαρακτήρισε τους αγώνες των νέων ανθρώπων για την υπεράσπιση των μεγάλων δυναμικών και αξιών της δημοκρατίας της ελευθερίας και της χειραφέτησης, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, σε ομιλία της, σε εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑΘ.
«Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι διαρκές και θα είναι, όσο διαρκής είναι κι΄ ο αγώνας για διεύρυνση της Δημοκρατίας. Εμείς δίνουμε τη μάχη της δικής μας γενιάς για μια κοινωνία με ισότητα και δικαιοσύνη. Πρέπει να το πιστέψουμε γιατί το μπορούμε», τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι «45 χρόνια μετά η 17 Νοέμβρη δεν είναι μια μέρα ενός επιφανειακού επετειακού εορτασμού».
«Είναι μια μέρα τιμής για τους εξεγερμένους φοιτητές, για όλους όσους κυνηγήθηκαν, εξορίστηκαν και βασανίστηκαν στα κολαστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ. Μια μέρα ζωντανής μνήμης κάθε πράξης αντίστασης, στο σκοτάδι που σκέπασε τη χώρα μας στη διάρκεια της μακράς επταετούς νύχτας. Η εξέγερση αυτή απονομιμοποίησε πλήρως το δικτατορικό καθεστώς», επισήμανε, τονίζοντας, ότι «σήμερα έχουμε δυο επιπλέον λόγους για να αγωνιστούμε για τις ιδέες του Πολυτεχνείου».
«Αφ’ ενός, πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή στο σήμερα τη φλόγα εκείνης της εξέγερσης απέναντι στην προσπάθεια περιθωριακών εθνικιστών, ή και προβεβλημένων ακροδεξιών, που βρήκαν καταφύγιο σε άλλα κόμματα, πρωτίστως στη Χρυσή Αυγή. Επιχειρούν να παραποιήσουν τα ιστορικά γεγονότα. Να διαγράψουν τη μνήμη της αντίστασης και να εξωραΐσουν την περίοδο της Χούντας. Ακόμα χειρότερα, προσπαθούν να αρνηθούν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου! Νομίζουν ότι μπορούν να στερήσουν από τους ήρωες την τιμή της αναγνώρισης. Από τη νεολαία τη γνώση. Στην πραγματικότητα απλώς αποδεικνύουν τα σκοτεινά τους κίνητρα ενάντια στη Δημοκρατία. Σήμερα που υπάρχουν σημάδια ότι ο φασισμός ξυπνά, η ζώσα μνήμη του Πολυτεχνείου είναι ισχυρό όπλο απέναντι στην επαν-ακμάζουσα ακροδεξιά. Απέναντι σε νοσταλγούς της χούντας. Αφ’ ετέρου, πράγματι η εξέγερση εκείνου του Νοέμβρη και η πτώση της Χούντας άνοιξαν τον δρόμο για τη μακρύτερη περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας που γνώρισε η χώρα. Όμως η Δημοκρατία δεν έχει τέλος. Σε αυτό το πλαίσιο θα εντάσσονται πάντα τα σύγχρονα αιτήματα για περισσότερη και πιο ουσιαστική δημοκρατία», είπε.
«Στον αγώνα για τη δημοκρατία αγωνιζόμαστε για την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Για καλύτερες συνθήκες ζωής και τους αγώνες για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών. Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των ανθρώπων δεν είναι για να διακηρύσσονται αόριστα», επεσήμανε η κ. Νοτοπούλου και πρόσθεσε: «είναι για να τα ζούμε και να τα απολαμβάνουμε όλες και όλοι με τον ίδιο τρόπο».
«Αυτός είναι, λοιπόν, ο θεμελιώδης πυρήνας της δημοκρατίας. Και είναι η ώρα το ελληνικό Κοινοβούλιο να ανταποκριθεί στην προσδοκία και την απαίτηση του λαού. Είναι η ώρα να πάρει ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες. Μοιάζει σαν ένας ανολοκλήρωτος ορίζοντας προς τον οποίο πρέπει να κατευθυνόμαστε και να τον διευρύνουμε συνεχώς», είπε και αναφερόμενη στη Συνταγματική Αναθεώρηση, τη χαρακτήρισε ένα σημαντικό βήμα που συνδυάζει την υπεράσπιση, αλλά και τη ριζοσπαστικοποίηση των θεσμών της δημοκρατίας.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες του 17ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στην έκθεση ντοκουμέντων «Αλληλεγγύη και Αντίσταση με θέμα τη στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974)» που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στο Διοικητήριο.
Στην ταινία του Κώστα Γαβρά «Ζ», που είδε όταν ήταν νεαρός σε ηλικία και τον βοήθησε να καταλάβει τι είναι πολιτική, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ.
Αναφέρθηκε, ακόμη, στην αλληλεγγύη, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, στη διάρκεια της διδακτορίας και στην αλληλεγγύη εντός της Ε.Ε., το ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στο άλλο κράτος – μέλος και την παροχή βοήθειας προς το άλλο κράτος – μέλος.
«Οι επόμενες γενιές πρέπει να μαθαίνουν για τα επεισόδια αυτά της ιστορίας, ώστε να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον είπε και κάλεσε τους νέους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες ανταλλαγής φοιτητών για σπουδές σε άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε., ώστε να μάθουν καλύτερα σε τι έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.
Η καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου, τόνισε ότι στην επέτειο του Πολυτεχνείου τιμάται το πνεύμα εξέγερσης του ελληνικού λαού και της νέας γενιάς που έχει ένα διαχρονικό και παγκόσμιο μήνυμα, το μήνυμα της αγάπης για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και ανεκτικότητα.
Έκθεση για τη στήριξη της ελληνικής αντίστασης από Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία και τη γερμανική κοινή γνώμη
Η έκθεση «Αλληλεγγύη και Αντίσταση. Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974)», συνδιοργανώνεται από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και το Ίδρυμα Friedrich Ebert (Παράρτημα Αθήνας) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης).
Είναι επικεντρωμένη στον αγώνα των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στη Δυτική Γερμανία εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος. Παράλληλα, αναδεικνύει την υποστήριξη που παρείχε η γερμανική κοινή γνώμη στις ελληνικές αντιδικτατορικές δράσεις: γερμανικά κόμματα, συνδικάτα, πολιτικά ιδρύματα και μέσα ενημέρωσης που στάθηκαν αλληλέγγυα και στήριξαν έμπρακτα τον αντιδικτατορικό αγώνα, συμβάλλοντας στον διεθνή αποκλεισμό της χούντας.
«Δίπλα στην Αντίσταση στέκεται μια άλλη λέξη με βαρύ συμβολικό κι αξιακό φορτίο. Η Αλληλεγγύη και μέρος αυτής της αλληλεπίδρασης της αντίστασης των Ελλήνων με τη διεθνή αλληλεγγύη κατά τη ζοφερή περίοδο της Χούντας, αποτυπώνεται στην έκθεση που φιλοξενούμε από την αρχή της εβδομάδας στο Διοικητήριο» είπε η υφυπουργός Εσωτερικών.