«Στις παρούσες συνθήκες, καμία αποτελεσματικότητα δεν θα είχαν οριζόντιες περικοπές προσωπικού ή δομών. Στο πλαίσιο αυτό, αποκρούουμε τα διάφορα σενάρια επαναφοράς της εφεδρείας που διακινούνται χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και κριτήρια, ατεκμηρίωτα και μη κοστολογημένα», είναι η κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης. Με αυτή τη δήλωση επιλέγει να διαψεύσει πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί στον Τύπο το προηγούμενο διάστημα και τον ήθελαν να έχει συμφωνήσει σε μία νέου τύπου εφεδρεία.
Η διάψευση διατυπώνεται σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου 2012, προς απάντηση σχετικής ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
«Σεβόμαστε απολύτως την υποχρέωση της χώρας για μείωση της απασχόλησης στη Γενική Κυβέρνηση κατά 150.000 υπαλλήλους, μέχρι τα τέλη του 2015 και ταυτόχρονα την προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης συνεργασίας, σύμφωνα με την οποία κεντρικός στόχος είναι η αναγκαία αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα να γίνει χωρίς απολύσεις μόνιμου προσωπικού, αλλά με σοβαρή εξοικονόμηση από μη μισθολογικό κόστος και από τη μείωση της γραφειοκρατίας», τονίζει ο κ. Μανιτάκης. Διαβεβαιώνει ότι με την αυστηρή τήρηση του κανόνα ένα προς πέντε, με τις αυξημένες αποχωρήσεις από το δημόσιο, που υπερβαίνουν τις αρχικές εκτιμήσεις και με την πρόταση της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015 “διασφαλίζεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις».
Ο υπουργός σημειώνει, επίσης, τη μέριμνα να μην αποψιλωθεί η διοίκηση από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό και να μην θιγούν ευαίσθητοι τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία και εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα απελευθερωθούν θέσεις για να ανανεωθεί η διοίκηση με νέους και ικανούς υπαλλήλους, που προς στιγμήν δεν απορροφώνται. «Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα είναι να επιτύχουμε ένα μικρότερο και ευέλικτο κράτος μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές, σχεδιασμό και χωρίς να αποδιοργανωθεί η διοίκηση και οι άνθρωποι της», αναφέρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.