Για τα μέσα Οκτωβρίου παραπέμπονται οι αποφάσεις για την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ζ. K. Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις, ενώ ζήτησε από την τρόικα και την Ελλάδα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
«Μας ενθάρρυνε η πρόοδος που έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση και έχουμε κάθε ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, αλλά πρόσθεσε πως δεν αναμένει αποφάσεις του Eurogroup πριν από το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου.
Ο κ. Γιούνκεραπαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει από τη ζώνη του Ευρώ.
«Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν. Έχουμε τον τρόπο να ελέγχουμε κατά πόσον έχουν εφαρμοσθεί τα μέτρα», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι δεν αναμένει την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, αλλά μάλλον στις αρχές Οκτωβρίου.
Σχετικά με την Πορτογαλία, σημείωσε ότι περιμένει να επιστρέψει στις αγορές το 2013, ενώ αναφορικά με την Κύπρο την κάλεσε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το εάν χρειάζεται πακέτο.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην Ελλάδα και έχει ξεκινήσει η απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως στους τομείς της μείωσης των δαπανών και της αύξησης των εσόδων.
«Πρέπει να γίνει προσπάθεια για επίτευξη σταθερότητας και εξυγίανσης και για μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει», είπε η κ. Λαγκάρντ.
Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να φθάσει στον στόχο της μείωσης του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, λέγοντας ότι συνεχίζεται ο απολογισμός των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και γι’ αυτό είναι πολύ νωρίς να λεχθεί κατά πόσο ο στόχος θα επιτευχθεί.
Αναφέροντας πως η διαδικασία αναθεώρησης για την πρόοδο της Ελλάδας ξεκίνησε πριν από μια βδομάδα, είπε ότι είναι πρόωρο να γίνει λόγος για χρονοδιαγράμματα κατάληξης των διαπραγματεύσεων. «Οι στόχοι είναι πολύ ψηλοί, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ο χρόνος είναι ένας από αυτούς και πρέπει να ληφθεί υπόψη», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF) δήλωσε ότι ο Μηχανισμός θα συνεχίζει τα προγράμματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.