Μέσα στο ασφυκτικό διαπραγματευτικό πλαίσιο που δημιουργούν οι παράλογες απαιτήσεις της τρόικας, η κυβέρνηση αναζητά σημεία ισορροπίας με την κοινωνία, τους κυβερνητικούς εταίρους και φυσικά με τους ίδιους τους δανειστές, οι οποίοι εμφανίζονται πεισματικά αδιάλλακτοι.
Η απαίτηση για απολύσεις στο Δημόσιο και οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις αλλά και σε θεμελιώδεις κοινωνικές παροχές όπως αυτές στον τομέα της υγείας, υπερβαίνουν κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές και των κυβερνητικών εταίρων αλλά και τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός συναντάται σήμερα στην Φραγκφούρτη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι προσβλέποντας, παρά την εμπλοκή με το πακέτο των 11,5 δισ., να διατηρήσει ενεργή την διαπραγμάτευση για το επόμενο στάδιο αυτό των πολιτικών-οικονομικών παρεμβάσεων στο ελληνικό πρόβλημα, πιθανότατα με μια επιμήκυνση ή ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Πίσω στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο, με την τρόικα να έχει απορρίψει τα 5 τουλάχιστον δισ. του πακέτου που παρουσίασε η κυβέρνηση, αναζητά λύσεις οι οποίες όμως αγγίζουν πλέον τον σκληρό πυρήνα και των κοινωνικών αντοχών αλλά και τον σκληρό πυρήνα των αντοχών του κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι κ.κ. Κουβέλης και Βενιζέλος εμφανίζονται ανυποχώρητοι απορρίπτοντας μέχρι στιγμής οριζόντιες περικοπές . Και αυτοί περισσότερο από μια κυβερνητική κρίση φοβούνται μια ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη. Η αυριανή νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν αναμένεται να είναι η τελική.
Άλλωστε αυτή τη φορά οι δανειστές μοιάζουν να μη βιάζονται. Η ελληνική πλευρά εκμεταλλευόμενη αυτή την ανοχή χρόνου ελπίζει σε ένα δεύτερο επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης προειδοποιώντας τους δανειστές ότι οι απαιτήσεις τους οδηγούν μαθηματικά σε κυβερνητική κρίση και κοινωνική έκρηξη σε μια χώρα του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης με ότι σημαίνει αυτό για ολόκληρη την Ευρώπη.