Την ανάγκη να ανταποκριθούν στις κοινές υποχρεώσεις τους και να υποστηρίξουν εκείνες τις χώρες που δεν τα καταφέρνουν με τις δικές τους δυνάμεις, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, πριν από τις συνομιλίες του σήμερα το απόγευμα στη Βιέννη, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της ολιγόωρης επίσημης επίσκεψης εργασίας της στην αυστριακή πρωτεύουσα.
Στο θέμα της Ελλάδας, για την οποία ο αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί διαφορετικά από τη γερμανίδα ομόλογό του, ο κ. Φάιμαν επισημαίνει πως συμφωνούν ότι θα πρέπει να αναμένεται η έκθεση της τρόικας, που, όπως λέει, θα είναι έτοιμη το νωρίτερο στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η κ. Μέρκελ θα έχει το απόγευμα συνάντηση και με τον Αυστριακό αντικαγκελάριο, υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν της ο κ. Φάιμαν, με τον οποίο θα παρακολουθήσουν κατόπιν την παράσταση του «Δον Κάρλος» στη φημισμένη Κρατική Όπερα της Βιέννης, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Σε σημερινή συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας, αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει πως η Αυστρία και η Γερμανία έχουν κοινό συμφέρον από τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ευρώ, γιατί και οι δύο χώρες βασίζονται στις εξαγωγές.
Ωστόσο, σε αντίθεση με την Άνγκελα Μέρκελ, ο ίδιος υπεραμύνεται της άποψής του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αγοράζει ομόλογα χωρών με υψηλό επιτόκιο, αλλά κάτω από αυστηρούς όρους. Σε σχέση με τη διαφωνία εντός του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού, όπου το συγκυβερνόν Λαϊκό Κόμμα αντιτίθεται τόσο στην έκδοση Ευρωομολόγων όσο και στο να έχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αρμοδιότητες τράπεζας (υιοθετώντας τις γερμανικές θέσεις), ο κ. Φάιμαν παρατηρεί πως το Λαϊκό Κόμμα δεν έχει εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της τεράστιας επιβάρυνσης των κρατικών προϋπολογισμών στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης, που προέρχεται από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού.
Όπως αναφέρουν σημερινά αυστριακά δημοσιεύματα, οι δύο καγκελάριοι θα έχουν αρκετά θέματα να συζητήσουν, καθώς πρόσφατα ο κ. Φάιμαν είχε ταχθεί υπέρ του να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των δανείων της, εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Αντίθετα, η κ. Μέρκελ δεν θέλει να ακούσει κάτι τέτοιο, ακόμη και αν το τελευταίο διάστημα προσπάθησε να δείξει «συμπόνοια» προς τις χώρες της Νότιας Ευρώπης που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας. Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, δεν έκανε καμία παραχώρηση στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού να δοθεί στην Ελλάδα «μια ανάσα».
Αναλυτές στη Βιέννη διαπιστώνουν, εδώ και εβδομάδες, πως από την πλευρά του Αυστριακού καγκελάριου, τον οποίο φέρεται να ενοχλούσε τους τελευταίους μήνες η πολιτική επικυριαρχία του Βερολίνου, διαμορφώνεται ένας «άξονας αλληλεγγύης» με τη Νότια Ευρώπη και μια ανεξαρτητοποίησή του από την Άνγκελα Μέρκελ.
Είναι δε γεγονός πως ο καγκελάριος Φάιμαν επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν, έχει πάρει διαφορετικές θέσεις και έχει κρατήσει διαφορετική στάση από τη Γερμανίδα καγκελάριο, στο όλο θέμα της Ευρωζώνης και των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση. Και αυτό συνέβαινε και όταν επρόκειτο για το θέμα της Ελλάδας, όπου ο ίδιος πάντα διακήρυττε την ανάγκη τήρησης αλληλεγγύης απέναντί της και την ανάγκη να της δοθεί περισσότερος χρόνος, επισημαίνοντας επανειλημμένα τις θυσίες του ελληνικού λαού εξαιτίας των σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, «που στην Αυστρία θα είχαν προκαλέσει επανάσταση».
Πρόσφατη, χαρακτηριστική επιβεβαίωση της τελείως διαφορετικής, από εκείνη της κ. Μέρκελ, στάσης του κ. Φάιμαν στο θέμα της Ελλάδας, ήταν οι δηλώσεις του, στις οποίες ο Αυστριακός καγκελάριος τόνιζε, πως στην Ελλάδα «θα πρέπει να δοθεί αέρας για να αναπνεύσει».
Ο καγκελάριος Φάιμαν έχει, επίσης, επανειλημμένα προειδοποιήσει πως θα αποτελούσε «ντροπή» για την πλούσια Ευρώπη μια εξέλιξη που θα οδηγούσε την Ελλάδα στη φτώχεια, έπειτα από μια ενδεχόμενη εγκατάλειψη της Ευρωζώνης.
Η διαφοροποίηση συνέβαινε επίσης, τόσο στο θέμα των Ευρωομολόγων, των οποίων ο Αυστριακός καγκελάριος είναι θερμός υποστηρικτής, όσο και στο θέμα της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που ο ίδιος πρώτος είχε προτείνει και ζήτησε επανειλημμένα σθεναρά την καθιέρωσή του.