Με μια κρίσιμης σημασίας απόφαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνοιξε τον δρόμο για την αγορά απεριόριστων κρατικών ομολόγων διάρκειας μέχρι και τριών ετών.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά τουτ το «Έθνος» Στόχος είναι η στήριξη του ευρώ και ο τερματισμός της κρίσης χρέους. Τα περιθώρια δράσης των κερδοσκόπων περιορίζονται ασφυκτικά. Ανεμο αλλαγής στην πολιτική της ΕΕ βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ. Αμεσες αντιδράσεις προκάλεσαν στις αγορές οι ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων εκτινάχτηκαν στα ύψη.
Η ΕΚΤ προχωρά σε απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων διάρκειας μέχρι 3 ετών, με στόχο τη στήριξη του ευρώ και την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση χρέους
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διάβηκε χθες τον Ρουβίκωνα. Ο «τιμονιέρης» της Μάριο Ντράγκι ενεργοποίησε -όπως αναμενόταν- το «μπαζούκα» της ΕΚΤ, η οποία θα προχωρά εφεξής σε απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων διάρκειας μέχρι και 3 ετών, με στόχο τη στήριξη του ευρώ και τον τερματισμό της κρίσης χρέους.
Με το νέο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε και ονομάζεται «Aμεσες Νομισματικές Συναλλαγές» (Outright Monetary Transactions, OMT) ο «σούπερ Μάριο» ευελπιστεί να καλυφθεί το έλλειμμα πολιτικής που παρατηρείται εδώ και μήνες στην Ευρώπη και αφήνει στους κερδοσκόπους χώρο για δράση με αποτέλεσμα την εκτίναξη των ισπανικών και ιταλικών «σπρεντ» σε επίπεδα-ρεκόρ.
Συγκρατημένη αντίδραση από τη Μέρκελ
Την ώρα που ο Μάριο Ντράγκι μονοπωλούσε τα φώτα της δημοσιότητας στη Φρανκφούρτη, η Ανγκελα Μέρκελ συναντούσε τον Μαριάνο Ραχόι στη Μαδρίτη για να συζητήσουν την κρίση στην Ευρωζώνη.
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε συγκρατημένη, λέγοντας ότι η ΕΚΤ ενεργεί «στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας και του καταστατικού της» και προσθέτοντας ότι «είναι υπεύθυνη για τη σταθερότητα, την αξία του νομίσματος και τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων».
Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι η Μέρκελ συμμερίζεται τις θέσεις του προέδρου της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος καταψήφισε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι πρόκειται να κάνει η Μαδρίτη. Από τις ανακοινώσεις Ντράγκι κατέστη ακόμη πιο σαφές ότι εάν η Ισπανία θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, θα πρέπει να υπογράψει το σχετικό μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ο Ραχόι, όμως, δεν προτίθεται να λάβει άμεσα νέα μέτρα και έτσι διεμήνυσε ότι θα περιμένει να διευκρινιστούν ακριβώς οι προϋποθέσεις που θα θέσει η ΕΚΤ για να προχωρήσει στην αγορά ισπανικών ομολόγων.
Η ισπανική κυβέρνηση έχει άλλωστε μπροστά της τρεις σημαντικές ημερομηνίες: στα τέλη Σεπτεμβρίου την αξιολόγηση του ισπανικού χρέους από τη Moody’s, την έκθεση για την κατάσταση των τραπεζών της χώρας και τις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου, εν όψει των οποίων το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα δεν θέλει να κάνει άλλες περικοπές.
Έτοιμο να βοηθήσει το ΔΝΤ
Έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επί του προγράμματος αγορών ομολόγων των χωρών που δέχονται βοήθεια από τους μηχανισμούς στήριξης της ζώνης του ευρώ (τον ESM και τονEFSF) δηλώνει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με γραπτή δήλωση που εξέδωσε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κ. Ντράγκι.
«Χαιρετίζουμε ζωηρά -αναφέρει η κ. Λαγκάρντ- το νέο σχέδιο παρέμβασης της ΕΚΤ στην αγορά χρέους των χωρών». Τονίζει χαρακτηριστικά ότι το Ταμείο «είναι έτοιμο να συνεργαστεί εντός των ορίων της αποστολής του».
Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, στο ΔΝΤ θεωρούν πολύ σημαντική εξέλιξη την απόφαση της ΕΚΤ να εισαγάγει το πρόγραμμα «Αμεσες Νομισματικές Συναλλαγές» (Outright Monetary Transactions, OMT) και πιστεύουν ότι θα επιλύσει πολλά προβλήματα της Ευρωζώνης.
Αναφορικά με την Ελλάδα έγινε γνωστό ότι η απόφαση που ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι θα είναι ένα καλό εργαλείο για την Εκθεση Βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού χρέους, που είναι απαραίτητη για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Σημαντικό βήμα
Στην ανακοίνωσή της, η κ. Λαγκάρντ αναφέρει επίσης: «Η αποφασιστική εφαρμογή του νέου προγράμματος παρέμβασης θα βοηθήσει στην επιδιόρθωση της μετάδοσης ρευστότητας και θα στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών για την εξασφάλιση χρηματοδότησης με λογικό κόστος, καθώς προσπαθούν να εφαρμόσουν μια βιώσιμη μακροοικονομική προσαρμογή. Θεωρούμε την κίνηση της ΕΚΤ ως ένα σημαντικό βήμα προς την ενδυνάμωση της σταθερότητας και της ανάπτυξης της Ευρωζώνης».