Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά ανασχηματισμός γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες. Υστερα από ένα οργιώδες παρασκήνιο από τ’ απόγευμα και μια πρωτοφανή εμπλοκή, ο Γ. Πεταλωτής εμφανίστηκε στις 1.30 τη νύχτα, τρακαρισμένος, και ανακοίνωσε τη σύνθεση της κυβέρνησης. Χρειάστηκαν τόσες ώρες και τόσο τηλεοπτικό αλαλούμ για να ανατρέψει ο πρωθυπουργός τη δική του συνταγή, με την οποία σχημάτισε την πρώτη κυβέρνησή του πριν από έναν χρόνο! Τώρα αύξησε τα μέλη του πρώην ευέλικτου υπουργικού συμβουλίου κατά 12.

Με άλλες ονομασίες

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει έμφαση στον εξορθολογισμό του οικονομικού τομέα και γενικότερα της κυβερνητικής λειτουργίας καθώς επανασύστησε παλιά δοκιμασμένα υπουργεία με άλλες όμως ονομασίες (π.χ. υπουργείο Ναυτιλίας ώς Θαλάσσιων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας) και εγκατάλειψε τις καινοτομίες της πρώτης κυβέρνησής του, που εν πολλοίς είχαν προκαλέσει σύγχυση και όπως απεδείχθη απέτυχαν παταγωδώς. Υπό αυτή την έννοια με τούτο τον ανασχηματισμό ο κ. Παπανδρέου ομολογεί την αποτυχία των νέων δομών που είχε εφαρμόσει.

Κλειδί του ανασχηματισμού είναι η αρμοδιότητα των επενδύσεων, που αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης. Ηδη από την περασμένη Ανοιξη οι επενδύσεις ανήκαν στην αρμοδιότητα του ίδιου πρωθυπουργού, ο οποίος είχε αναθέσει την εποπτεία στον κ. Παμπούκη.

Ευέλικτο με 48

Το μικρό και ευέλικτο ολιγομελές σχήμα που είχε διαφημιστεί πολύ τον περασμένο Οκτώβριο (36 μέλη) ανήκει στο παρελθόν καθώς η νέα κυβέρνηση είναι από τις πολυπληθέστερες (48 μέλη). Επιπλέον φαίνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου εφάρμοσε συνταγές του πατέρα του, όπως πολλούς αναπληρωτές υπουργούς και πολλούς υφυπουργούς στη λογική «όλοι οι καλοί χωράνε» για να μην μείνει κανένας δυσαρεστημένος.

Σε επίπεδο προσώπων επανέρχονται στην κυβέρνηση έμπειρα πολιτικά στελέχη με παλαιότερη θητεία σε κυβερνήσεις (Σκανδαλίδης, Παπουτσής, Χυτήρης…) αλλά παραμένουν σχεδόν όλοι οι υπουργοί-συνεργάτες του πρωθυπουργού (Γερουλάνος, Μπιρμπίλη, Παμπούκης, Δρούτσας, Πανάρετος) με την προσθήκη ενός ακόμα του Δημ. Δόλη. Δύο από τους προηγούμενους αναβαθμίζονται όπως ο Δημ. Δρούτσας, που από αναπληρωτής γίνεται υπουργός Εξωτερικών και ο Χ. Παμπούκης.

Η αρμοδιότητα της αποκέντρωσης θα περάσει στο νέο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ενδιαφέρον έχει ακόμα:

– Η ανάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Κ. Σκανδαλίδη. Εμπειρο στέλεχος με κομματική απήχηση, αποδεκτός από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Θα έχει κύρια αποστολή να αξιοποιήσει αυτές τις ιδιότητές τους για να εκτονώσει τις αντιδράσεις και δυσαρέσκειες των αγροτών. Υφυπουργοί του η Μιλένα Αποστολάκη που επανέρχεται σε κυβέρνηση έπειτα από οχτώ χρόνια και ο Γ. Κουτσούκος.

– Η ανάληψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τον Χ. Παπουτσή. Εμπειρος κι αυτός, έχει προσπαθήσει, να περάσει όλο το προηγούμενο διάστημα την εντύπωση ότι έχει φιλολαϊκό προφίλ. Υφυπουργός ο βουλευτής Ρεθύμνης Μανώλης Οθωνας.

– Η επιστροφή του έμπειρου Τηλέμαχου Χυτήρη (του ανθρώπου όλων των προέδρων Ανδρέα, Σημίτη, Γιώργου) σε έναν τομέα των ΜΜΕ που γνωρίζει καλά. Είναι αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού με υπουργό τον Π. Γερουλάνο και υφυπουργό τον Γ. Νικητιάδη.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ