Επίκαιρη ερώτηση με θέμα την άμεση αποκατάσταση μετά την καταστροφική φωτιά στη Χίο, κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αγνή Καλογέρη, η οποία ερωτά τον αρμόδιο υπουργό, ποια θα είναι τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους της Χίου, καθώς και πως σκοπεύει να στηρίξει τη ζωική και φυτική παραγωγή του νησιού για να μην καταρρεύσει συνολικά η τοπική οικονομία. Παράλληλα, διερωτάται τι θα κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών που καταστράφηκαν.

Ολόκληρο το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

«Η τελευταία καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το νησί της Χίου εκτός από την τεράστια περιβαλλοντολογική και οικολογική καταστροφή έπληξε ανεπανόρθωτα το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Σε ότι αφορά την καλλιέργεια της μαστίχας, μιας από τις δυναμικότερες και μοναδικές στον κόσμο καλλιέργειες με παρουσία από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, από τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται να έχει καεί το 40% δηλαδή περίπου 460.000 δέντρα.

Οι αποζημιώσεις που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους παραγωγούς αλλά και όλη την οικονομία του νησιού αφορούν:

1. Την κατεστραμμένη φετινή παραγωγή.

2. Την αποκατάσταση της καλλιέργειας.

3. Την αναπλήρωση του εισοδήματος για τα επόμενα χρόνια μέχρι οι νέες φυτεύσεις να φτάσουν σε στάδιο παραγωγής.

4. Όλους τους παραγωγούς και όχι μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι είναι ένα μικρό ποσοστό.

Σε ότι αφορά την καταστροφή στη ζωική παραγωγή χρειάζεται άμεση αποζημίωση και παροχή ζωοτροφών στους πληγέντες για να μπορέσει να διατηρηθεί ως τέτοια.

Η εμπειρία παλαιότερων πυρκαγιών αναδεικνύει επιτακτική την ανάγκη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων προστασίας των πρανών (κορμοδεσίες) πριν την πρώτη βροχή πριν δηλαδή αποκτήσουμε εκτός από πυροπαθείς και πλημμυροπαθείς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού;

2. Με ποια άμεσα μέτρα θα στηριχθεί η ζωική και φυτική παραγωγή του νησιού για να μην καταρρεύσει συνολικά η τοπική οικονομία;

3. Προτίθεται ο κ. Υπουργός να παρέμβει ώστε να αποζημιωθούν κατ’ εξαίρεση και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών, των οποίων τα εισοδήματα ομοίως με των υπολοίπων φορολογούνται;