«Κανείς δεν είναι πάνω από τους νόμους» ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης, σχολιάζοντας, από το βήμα της Βουλής, τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν από την αντιπολίτευση υπέρ των τροπολογιών της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού για την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τα εγκλήματα διά του Τύπου.
«Δεν είναι οι πολίτες διαχωρισμένοι σε κοινούς θνητούς, σε πολίτες β’ κατηγορίας και σε δημοσιογράφους πολίτες α’ κατηγορίας, σε ανθρώπους ανώτερου Θεού. Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο. Και εφόσον η νομοθεσία υφίσταται, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει, δεν μπορείτε να κατηγορείτε τον νομοθέτη που θέσπισε, δεν μπορείτε να κατηγορείτε τις υπηρεσίες που ενεπλάκησαν σε αυτήν τη διαδικασία, αρχής γενομένης της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αν δεν το κατάλαβε ο κόσμος, αυτό κάνετε. Κατηγορείτε την Ελληνική Αστυνομία διότι έθεσε σε λειτουργία το αυτόφωρο, κατηγορήσατε τις εισαγγελικές Αρχές, οι οποίες συναίνεσαν προς αυτήν τη διαδικασία. Δεν ξέρω, αν αύριο η ελληνική δικαιοσύνη αποφανθεί επί των δικαίων του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, αν θα κατηγορήσετε και αυτήν» σημείωσε ο κ. Κατσίκης.
«Δεν κατηγορήσαμε την Ελληνική Αστυνομία, ούτε το συγκεκριμένο όργανο που κίνησε την αυτόφωρη διαδικασία» παρενέβη ο βουλευτή της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας και πρόσθεσε: «Δεν θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε την Ελληνική Αστυνομία. Μία μήνυση κατατίθεται ή στην Εισαγγελία ή στο αστυνομικό τμήμα. Αν η συγκεκριμένη μήνυση του κ. Καμμένου είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία, μέρα μεσημέρι ποτέ δεν θα είχε κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Εφόσον, όμως, σκοπίμως κατατέθηκε σε περίεργη ώρα στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων, το αστυνομικό όργανο ήταν αναγκασμένο να προβεί σε σύλληψη. Αυτό φάνηκε ότι την επομένη που ο εισαγγελέας παρενέβη στη διαδικασία, είπε ότι δεν συντρέχει λόγος αυτόφωρης διαδικασίας”».
«Βεβαίως είναι δικαίωμα οποιουδήποτε να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε δίκαιο ή άδικο νόμο για να κινήσει μία διαδικασία και όσο χειρότερο τρόπο χρησιμοποιεί, τόσο σκληρός και τσαμπουκάς είναι» σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός. «Δεν κατηγορεί κανείς την αστυνομία ή το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Κατηγορούμε τον νόμο που πρέπει να αλλάξει. Κακώς ισχύει ακόμα ένας εμφυλιοπολεμικός νόμος του 1951, όπου ο προγενέστερός του, του 1927, έλεγε ότι τα αδικήματα του Τύπου δεν υπάγονται στο αυτόφωρο» υπογράμμισε. «Σήμερα, όμως, αν κάποιος θέλει να αξιοποιήσει έναν αντιδημοκρατικό νόμο μπορεί να το κάνει. Γι’ αυτό το Ποτάμι και ο κ. Λοβέρδος ζητάμε την κατάργηση της τυποκτόνου διάταξης» συμπλήρωσε ο κ. Ψαριανός.