Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης προχωρεί τα επόμενα 24ωρα- σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- ο Πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει το βήμα της ΔΕΘ ως αφετηρία για ένα καινούργιο ξεκίνημα.
O κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος – σύμφωνα με συνεργάτες του- να «τιμωρήσει» όσα από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αρνήθηκαν να εκτεθούν ως υποψήφιοι στις περιφερειακές εκλογές και να τα θέσει εκτός κυβέρνησης. Θέλει με αυτόν τον τρόπο να στείλει μήνυμα σε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι ο κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η πρόοδος της χώρας και η στήριξη των μη προνομιούχων και δεν χωρούν σε αυτήν την προσπάθεια προσωπικές ατζέντες και στρατηγικές.
Έτσι, με βάση τις πληροφορίες που διαρρέουν από το Μαξίμου, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να απομακρύνει από τη θέση της την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατ. Μπατζελή, η οποία προέβαλε προσωπικούς λόγους για να μην είναι υποψήφια για την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας και τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος δεν αποδέχθηκε πρόταση να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αντίθετα, φαίνεται να μην τίθεται ζήτημα για την υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά, η οποία σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον Πρωθυπουργό παρακάλεσε για προσωπικούς λόγους να μην είναι υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα υπάρξουν «κυρώσεις» για τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, ο οποίος επίσης είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν να κερδίζει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Εξι ανατροπές
Με βάση και τις χθεσινές επιλογές τριών υφυπουργών για τις περιφέρειες- Στ. Αρναουτάκης, Απ. Κατσιφάρας, Μ. Μπόλαρης- είναι προφανές ότι ο ανασχηματισμός ξεπερνάει τα στενά όρια των επιβαλλόμενων από τις χθεσινές τοποθετήσεις αλλαγών. Πληροφορίες κάνουν λόγο για έξι σημαντικές αλλαγές στο υπάρχον κυβερνητικό σχήμα. Πρόκειται για:
Τη μετακίνηση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Οικονομίας, στη θέση της Λούκας Κατσέλη. Γιατί δεν είναι βέβαιη η τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη στη θέση αυτή; Διότι χθες το βράδυ ξαναζεστάθηκε το σενάριο για ανάθεση των καθηκόντων αυτών στον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο.
Την αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με απομάκρυνση ή και μετακίνηση σε άλλο υπουργείο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και πιθανό αντικαταστάτη τον βουλευτή Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο.
Την απομάκρυνση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατ. Μπατζελή.
Τη δημιουργία υπουργείου Προεδρίας και ανάθεσή του στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.
Τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού και ίσως την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας.
Τη δημιουργία υπουργείου Επενδύσεων και ανάθεσή του στον νυν υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.
Τα διλήμματα του Γιώργου
Είναι ασαφές ποιες άλλες αλλαγές θα προκύψουν, με την έννοια ότι ο κ. Παπανδρέου, που εμφανίζεται ιδιαίτερα απογοητευμένος από όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιλογής των υποψηφίων περιφερειαρχών, απέφυγε έως αργά το βράδυ να κάνει γνωστές τις προθέσεις του. Ασαφές είναι επίσης αν θα χρησιμοποιήσει πρόσωπα από τη μεγάλη δεξαμενή των έμπειρων στελεχών. Υποστηρίζεται, για παράδειγμα, ότι μια θέση στη νέα κυβέρνηση «μπορεί να υπάρξει» για τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστο Παπουτσή, αλλά όχι για τον Γιώργο Φλωρίδη ο οποίος αρνήθηκε πρόσφατα να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού υποστήριζαν ότι ο κ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει με τις αλλαγές που θα επιχειρήσει στο κυβερνητικό σχήμα να δώσει νέα ώθηση στο κυβερνητικό έργο, εκτιμώντας ότι η προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα πρέπει από εδώ και πέρα να μετουσιωθεί σε στροφή προς τον πολίτη και τα προβλήματά του.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ