Η αντιμετώπιση του λαϊκισμού, όχι μόνο στην Γερμανία και στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτέλεσε, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες του ΑΜΠΕ, κεντρικό σημείο των συνομιλιών που είχαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Γερμανός ομόλογός του Γκίντο Βεστερβέλε στο Βερολίνο.
«Η μεγάλη απειλή για την Ευρώπη αυτές τις τόσο κρίσιμες ώρες που διερχόμαστε είναι ο λαϊκισμός», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος αμέσως μετά την συνάντηση, ενώ ο κ. Βεστερβέλε τόνισε την ανάγκη «να αντικρούσουμε την αντιευρωπαϊκή δημαγωγία και τον λαϊκισμό» και απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές «να μην αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με κλισέ, στερεότυπα και προκαταλήψεις, αλλά στη βάση της φιλίας του σεβασμού και της εκτίμησης του κοινού ευρωπαϊκού πνεύματος».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος δεν έκρυψε ότι βασικός στόχος της επίσκεψής του ήταν η αναστροφή του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να διαμορφωθεί «ένα περιβάλλον, από το οποίο θα ξεπηδήσουν πολιτικές ευρωπαϊκής ενόρασης» και πρόσθεσε: «Οι λαοί μας επέλεξαν να είναι μαζί στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Η κοινή ευρωπαϊκή πορεία μας ενώνει και μας δεσμεύει όλους. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν εκτιμάται μόνο με οικονομικούς όρους και συναλλαγές. Είναι πάνω από όλα η ίδια η πολιτική». Ο κ. Αβραμόπουλος ανέδειξε ακόμη την σημασία της αλληλεγγύης και σε επίπεδο δηλώσεων και εντυπώσεων, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο κοινωνικής αστάθειας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η κοινωνική αστάθεια, εφόσον προκύψει, δεν γνωρίζει σύνορα».
Έντονο όμως είναι και το ενδιαφέρον της γερμανικής κυβέρνησης για τα φαινόμενα λαϊκισμού στην Ευρώπη. Ενδεικτική είναι η «προειδοποίηση» που απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός, λέγοντας ότι «στις δικές μας χώρες, αλλά και στο σύνολο της Ευρώπης, τα λόγια που θα λέγονται θα είναι γεμάτα ευθύνη» και τονίζοντας ότι ανάμεσα σε φίλες χώρες δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλάει ο ένας για τον άλλο χωρίς σεβασμό. «Ο λόγος πρέπει να είναι εποικοδομητικός και υπό το πρίσμα και το πνεύμα της φιλίας», πρόσθεσε ο κ. Βεστερβέλε, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα πρωτοβουλία για την στήριξη και την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας.