Την παραίτηση της από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και από τη θέση της στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων υπέβαλε η εκπρόσωπος της Σλοβακίας, Άννα Μπουμπενίκοβα.

Η Σλοβάκα, η οποία είχε τοποθετηθεί πέρυσι από την Κομισιόν ως τοποτηρητής της στην Αθήνα, «αναγκάστηκε» να παραιτηθεί υπό την «πίεση» και των ΜΜΕ, καθώς το όνομά της εμπλέκεται από το ξεκίνημα της χρονιάς σε υποθέσεις διαφθοράς σε ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν στη χώρα της τη διετία 2005-2006

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κατόπιν καταγγελιών για διαφθορά, οι σλοβακικές αρχές εντός του 2012 απέλυσαν την κυρία Μπουμπενίκοβα από το Ταμείο Εθνικής Ιδιοκτησίας της Σλοβακίας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, εξ όσων γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι σλοβακικές αρχές δεν έχουν κινήσει νομικές διαδικασίες ή κάποια επίσημη διαδικασία έρευνας που να αφορούν στην κυρία Μπουμπενίκοβα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι έλαβε γνώση της «παραίτησής της από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, η οποία κοινοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012» και καταλήγει υπενθυμίζοντας «την πίστη της στη θεμελιώδη αρχή «αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου».

Η Μπουμπενίκοβα εμπλέκεται εδώ και επτά μήνες σε ένα μεγάλο σκάνδαλο στη χώρα της, στο οποίο φέρεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε υπόθεση διαφθοράς, απολύτως σχετικής με το έργο που επιτελούσε στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις.