«Όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ως στοιχειώδεις ελαφρύνσεις στηρίζονται στη βεβαιότητα των αριθμών, ότι θα πιάσουμε και θα ξεπεράσουμε το πλεόνασμα του 3,5% και το 2018 και το 2019 χωρίς το αχρείαστο μέτρο της περικοπής των συντάξεων» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9», σχετικά με τη δυνατότητα υλοποίησης των πρωθυπουργικών εξαγγελιών από το βήμα της ΔΕΘ.
«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να θέσουμε σε διακινδύνευση τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε αναλάβει» επισήμανε ο κ. Παπαδημούλης, εκτιμώντας ότι «οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, οι ίδιοι οι αριθμοί, που αυτή την ώρα συζητιούνται ανάμεσα στους Τσακαλώτο- Χουλιαράκη και στους εκπροσώπους της Κομισιόν και των θεσμών, θα ενισχύσουν αυτή την προοπτική».
Παρατήρησε, δε, ότι χθες για την ομιλία του στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ο κ. Τσίπρας δέχθηκε σκληρή κριτική από τη Δεξιά και την άκρα Δεξιά της Ευρώπης, όμως κανείς δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία που παρουσίασε και τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας και ουδείς κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για παροχολογία, όπως κάνουν ορισμένα πρωτοσέλιδα και η ΝΔ στην Αθήνα».
«Ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του», τόνισε, «επιτέλους ας αποφασίσουν για τι μας κατηγορούν, για μέτρα σκληρής μονόπλευρης λιτότητας ή για παροχολογία του τύπου “Τσακαλώτο δώσ’ τα όλα”, γιατί αυτά τα δύο δεν συμβιβάζονται».
«Ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει, καθώς σε έναν χρόνο ολοκληρώνεται η πρώτη του τετραετία, να παρουσιάσει το σχέδιο για την επόμενη τετραετία και το ίδιο οφείλει να κάνει και ο Μητσοτάκης, που θέλει κι αυτός να γίνει πρωθυπουργός και έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει, επομένως αν δεν του αρέσουν μερικά από αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αν θεωρούν ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει, τότε γιατί μας πιέζουν να κάνουμε μονομερείς ενέργειες στο θέμα της μη περικοπής των συντάξεων; Αν θεωρούν ότι κάποια πράγματα, φοροελαφρύνσεις, αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι παροχολογία, τότε ας πούνε ότι αυτοί θα τα καταργήσουν αν γίνουν κυβέρνηση. Θεωρώ ανόητο το επιχείρημα ότι ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να παρουσιάζει το πλάνο του για την επόμενη τετραετία γιατί του το απαγορεύει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης» εξήγησε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς σχετικά με το κλίμα στις Βρυξέλλες, που ο ίδιος εισπράττει σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να μην γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις διευκρίνισε: «Συζητώντας και με τους κορυφαίους των Βρυξελλών και ένα ευρύ φάσμα του ευρωκοινοβουλίου και έχοντας ως επιχείρημα τους αριθμούς, τις δημοσιονομικές επιδόσεις της πραγματικότητας βρίσκω ανοιχτά αυτιά, αισιοδοξώ ότι θα τα καταφέρουμε».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο επικείμενο δημοψήφισμα στα Σκόπια για τη συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε: «Χθες ο κ. Τσίπρας όταν αναφέρθηκε στη συμφωνία χειροκροτήθηκε από όλες τις πτέρυγες, την επόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία του ευρωκοινοβουλίου επισκέπτεται τα Σκόπια -θα είμαι μέλος- και θα έχουμε τη δυνατότητα 10 μέρες πριν το δημοψήφισμα να συναντηθούμε με την ηγεσία της γειτονικής χώρας. Η Ευρώπη και η Κομισιόν και το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Αύριο, έχει προσκληθεί να μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ζόραν Ζάεφ, είναι και αυτός ένας συμβολισμός».
Σχολιάζοντας την ομιλία, που έκανε χθες στο ευρωκοινοβούλιο ο πρωθυπουργός παρατήρησε: «Χθες είχαμε τη δυνατότητα να δούμε δύο διαφορετικά πρόσωπα για το μέλλον της Ευρώπης. Το πρωί μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν μία καλή στιγμή και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, παρουσίασε τα θετικά βήματα που έχουμε κάνει ως χώρα βγαίνοντας από τα μνημόνια και ένα σχέδιο για μια Ευρώπη, που να προχωράει προς τα εμπρός και ζήτησε μία πλατιά δημοκρατική προοδευτική συμμαχία για την αποφυγή της οπισθοδρόμησης, που σηματοδοτεί η άνοδος της άκρας Δεξιάς και ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός. Το απόγευμα είδαμε το άλλο πρόσωπο, του Όρμπαν, όπισθεν ολοταχώς, μία παρουσία που τον απομονώνει ακόμη και εντός των κόλπων του ΕΛΚ όπου και ανήκει.
Χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαμε μία πρόγευση των πολιτικών στρατοπέδων, πόλων και προτάσεων που θα κατατεθούν ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019. Για την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα ήταν μία καλή στιγμή, γιατί βρήκε μία ευρύτερη απήχηση η πρόταση του».