O Βαγγέλης Μεϊμαράκης μπορεί να μέτρησε εννέα μήνες σιωπής, αλλά βιάζεται να πιάσει δουλειά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, την επομένη της συνάντησης με τον πρόεδρο της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης, ο πρώην υπουργός βρέθηκε στα γραφεία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», επί της Βασιλίσσης Σοφίας, και είχε την πρώτη, ενημερωτικού χαρακτήρα, συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο του Ινστιτούτου, Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Και από την ερχόμενη εβδομάδα βάζει μπροστά τον δικό του σχεδιασμό που πλέον ευθυγραμμίζεται με τον σχεδιασμό του Αντώνη Σαμαρά.

Η επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. να του αναθέσει αυτή την ώρα την προεδρία του κομματικού Ινστιτούτου είναι προφανές ότι συνδέεται άμεσα με το εσωκομματικό κλίμα και τον πόλεμο που φούντωσε με την πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη, μετά τη διαγραφή του Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Η πρώην υπουργός έχασε έναν από τους «στρατηγούς» της στη μάχη της γαλάζιας διαδοχής, ο οποίος έχει καταγραφεί στη συνείδηση των γαλάζιων ψηφοφόρων ως υπέρμαχος της κομματικής νομιμοφροσύνης. Το μήνυμα διαπερνά όλη την κομματική πυραμίδα. Ο δεύτερος λόγος για τη χρονική στιγμή της ολικής επαναφοράς Μεϊμαράκη έχει να κάνει με τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών:

η χαμηλή συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων καθ΄ οδόν προς τις κάλπες, απαιτεί κινήσεις που ενισχύουν την κομματική συνοχή και ακυρώνουν τη θεωρία περί «αποκλεισμών» από εκείνους που εξακολουθούν να κρατούν επικριτική στάση απέναντι στην κομματική ηγεσία.

Ο κ. Μεϊμαράκης έχει προσβάσεις στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, στις οποίες απέβλεπε και η κ. Μπακογιάννη, ενώ μπορεί να στηρίξει ενεργά τους γαλάζιους υποψηφίους σε κρίσιμες περιοχές, ιδίως εκείνους που έχουν απέναντί τους και υποψηφίους του ΛΑΟΣ. Οπως επισημαίνεται από κομματικούς παράγοντες, στην κορυφή της λίστας αυτών των υποψηφίων βρίσκεται ο Βασίλης Κικίλιας. Δεδομένη, εξάλλου, θεωρείται και η συστράτευση του πρώην υπουργού στη γαλάζια μάχη κατά του Μνημονίου.