«Θα ακούσω με μεγάλη χαρά τις μειώσεις που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση, αν τις εξαγγείλει, υπό τον όρο ότι συγχρόνως θα εξαγγείλει και τα μέτρα, τα οποία θα δείξουν πώς θα αυξηθεί ο εθνικός πλούτος. Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης.
«Αν η κυβέρνηση προσπαθήσει ή καταφέρει να έρθει σε μια τέτοια μείωση, θα είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα, όμως αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να κάνουμε μείωση, αλλά αυτή η μείωση πρέπει να προέλθει από μία πηγή, η οποία δεν θα δημιουργήσει άλλα μεγαλύτερα προβλήματα, δηλαδή πρέπει η μείωση αυτή να αντιστοιχεί σε μια αύξηση του εθνικού πλούτου ή σε μια περικοπή δαπανών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φορτσάκης.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε δηλώσεις της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, που, όπως είπε, αναφέρουν ότι θα γίνουν προσλήψεις όσες μπορεί και αντέχει το Δημόσιο, αναφέροντας πως «δεν πρέπει να πάρουμε όσους μπορούμε και αντέχουμε, αλλά όσους χρειαζόμαστε, μετά από μια συγκεκριμένη μελέτη», σχολιάζοντας ότι «στην αντίληψη της κυρίας Γεροβασίλη, οι προσλήψεις είναι ένας μηχανισμός που παρέχει προστασία, εργασία στην προκειμένη περίπτωση σε άτομα, τα οποία ενδεχομένως δεν μπορούν να βρουν εργασία αλλού» και αυτή είναι μια νοοτροπία που «μας οδήγησε στην καταστροφή και πρέπει να αλλάξει».
Ερωτηθείς για την «ατζέντα» με την οποία θα έρθει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Φορτσάκης εκτίμησε πως «θα εστιάσει και θα μιλήσει για αυτά τα οποία η ΝΔ δεσμεύεται να κάνει, εάν οι πολίτες την επιλέξουν για κυβέρνηση και θα ρίξει το βάρος στα μέτρα τα οποία θα λάβει, ιδίως τα πρώτα μέτρα και τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσει να ανασυγκροτήσει τη χώρα».
«Χρειαζόμαστε τομές και οικονομικές, και κοινωνικές και πολιτικές. Οι οικονομικές τομές είναι γνωστές κατά κάποιο τρόπο, η μία είναι αυτή που συμφωνούμε σχεδόν όλοι, η μείωση της υπερφορολόγησης και των βαρών, η δεύτερη είναι πιο σημαντική και είναι η υιοθέτηση οικονομικών δομών που θα επιτρέψουν την απελευθέρωση παραγωγικών δυνάμεων, απλοποίηση της γραφειοκρατίας, των διαφόρων υποχρεώσεων που βαρύνουν γραφειοκρατικά τις επιχειρήσεις και δημιουργία υποδομών που θα επιτρέψουν ανάπτυξη δράσεων οικονομικών».
Ο κ. Φορτσάκης είπε ακόμα πως «διανύουμε μια περίοδο πολύ δύσκολη γιατί υπάρχει μια δυστοκία στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού» και έφερε ως παράδειγμα τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην τραγωδία στο Μάτι. «Δεν θα μπω στο αν έγιναν λάθη ή δεν έγιναν, θα το πει μια ειδική επιτροπή επιστημόνων, η οποία θα έρθει και θα μελετήσει και θα πει ποια λάθη έγιναν, και πού το πράγμα δεν πήγε καλά. Αυτό όμως που είναι σίγουρο και το βλέπει ο πολίτης μπροστά του είναι ότι το κράτος δυσλειτούργησε, δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τι συμβαίνει, δεν μπόρεσε να πάρει βασικά μέτρα προστασίας και δεν μπόρεσε να απλώσει μια ασπίδα προστασίας την ώρα που οι πολίτες την χρειαζόντουσαν περισσότερο από ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά.