Ερωτηματολόγιο με βασικά ερωτήματα αναφορικά με θέματα που σχετίζονται με την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου μέσα από τις απαντήσεις να διαμορφωθούν ορισμένοι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί ο διάλογος για την ανασύσταση της παράταξης, θα αποστείλει ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους.
Στη πολύωρη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, τα μέλη του οργάνου παρουσίασαν τα κείμενα σχολιασμού που τους είχε ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάνω στις ομιλίες που είχε πραγματοποιήσει στη Συνδιάσκεψη και την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Επιπλέον, στη δευτερολογία του ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να οργανωθεί ο προγραμματικός διάλογος με τη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους Πράσινους και κινήματα πολιτών, τον οποίο ο ίδιος έχει απευθύνει και δημόσια στις ομιλίες του.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκτίμησε ότι από την μέχρι τώρα αντιπαράθεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ ΕΛΚ-ΕΣΚ και Νότου και Βορρά, η μεγάλη δυσκολία που υπάρχει είναι ότι δεν έχει διαφανεί να υπάρχει πρόταση που να οδηγεί σε λύση.
Παρεμβάσεις στελεχών
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην τοποθέτησή του ο Πέτρος Ευθυμίου επανέλαβε τη θέση του για πιο ουσιαστική συμμετοχή των Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη στην κυβέρνηση, σε ρόλους αντιπροέδρων, καθώς εκτιμά ότι η ανάγκη γι’ αυτό θα έχει προκύψει έως τον Οκτώβριο.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να εμπλακεί στην καθημερινή διαχείριση του κυβερνητικού έργου, η οποία δεν επιτρέπει μια στρατηγική θεώρηση των πραγμάτων.
Οι Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και Κώστας Πανταζής, στο πλαίσιο της οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξαν ότι πρέπει να αξιοποιηθούν στελέχη του κόμματος που ήταν εκλεγμένα μέλη στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο και υποψήφιοι βουλευτές στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.
Τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ πληρώνει τη «διάψευση των ψευδαισθήσεων» και πως θα πρέπει να ακολουθεί την πολιτική γραμμή της αλήθειας και της ειλικρίνειας στον πολιτικό του λόγο, τόνισε η Συλβάνα Ράπτη, θέση με την οποία, κατά τις ίδιες πηγές, συμφώνησε ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος υποστήριξε επιπλέον ότι πρέπει να μπαίνουν υψηλοί στόχοι, οράματα και προοπτική.
Η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε πως το κοινωνικό συμβόλαιο του ΠΑΣΟΚ με το λαό έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα και πρέπει να ιδωθεί από την αρχή. «Η ιδεολογικοποίηση του μνημονίου οδήγησε σε θολό στίγμα του ΠΑΣΟΚ και στην μετάλλαξη του DNA μας», είπε και πρότεινε να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ πρωτοβουλίες για το κοινωνικό κράτος. Ακόμη, ζήτησε να υπάρξει συζήτηση για το πώς το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνδιαμορφώσει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές και τις χώρες του Νότου.
Η αλλαγή και η ανασύσταση ποτέ δεν γίνεται από τα πάνω, αλλά θα πρέπει να κινητοποιηθεί η βάση, υποστήριξε ο Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει ήδη διεξοδική αυτοκριτική και πως δεν χρειάζεται άλλο «αυτομαστίγωμα».
Προβληματισμούς για το μέλλον της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας εξέφρασε ο Πάνος Μπεγλίτης, θέτοντας το θέμα εάν έχει μέλλον και διαπιστώνοντας ότι δεν έχει στρατηγική διαχείρισης της κρίσης.
Σε εκτενή ανάλυση για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη Μέση Ανατολή προχώρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι Ευρωπαίοι πάντα έκαναν διανομή πλούτου, ενώ τώρα πρέπει να κάνουν διανομή βαρών.
Ο Πάρις Κουκουλόπολος αναφέρθηκε στην ανάληψη πέντε πρωτοβουλιών για την έντονη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην Ευρώπη, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την αντιπαράθεση με τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική, την ανάληψη θετικών πρωτοβουλιών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για θέματα, μεταξύ άλλων, ρευστότητας και κοινωνικής πρόνοιας και την ανάπτυξη κινήματος αποδείξεων, έστω και εάν δεν υπάρχει κίνητρο.