«Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι πρόκειται για μία καταστροφική ή μειοδοτική συμφωνία» δήλωσε για τη συμφωνία των Πρεσπών ο ανεξάρτητος βουλευτής Β’ Αθηνών, Χάρης Θεοχάρης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Είναι μία συμφωνία μέσα στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής, της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό όρο και της ονομασίας, η οποία θα χρησιμοποιείται έναντι όλων, το λεγόμενο erga omnes. Αυτό πράγματι σημαίνει ότι είναι μία συμφωνία, η οποία προάγει τη σταθερότητα και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας σε μία περιοχή που γεωστρατηγικά έχει θερμανθεί πολύ» είπε ο κ.Θεοχάρης, παρατηρώντας, ωστόσο, πως «θα μπορούσε να ήταν πάρα πολύ καλύτερη, αν είχαμε εθνικό μέτωπο, αν δηλαδή η κυβέρνηση είχε επιλέξει τη συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης». «Όμως», συνέχισε ο βουλευτής, «άλλη μία φορά, άλλη μία κυβέρνηση επιλέγει τον δρόμο της μικροκομματικής λογικής, για να δημιουργήσει ρήγματα στους αντιπάλους, χρησιμοποιώντας εθνικά θέματα» και «αυτό είναι λανθασμένη τακτική και φαίνεται να το πληρώνει και η ίδια με τα γνωστά ρήγματα στην κυβερνητική συνοχή».
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της κοινωνίας απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε την ανάγκη «να δούμε τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες στα οικονομικά, τα αντισταθμιστικά οφέλη προς τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία θα έχει έναν γείτονα με φτηνό εργατικό δυναμικό και φθηνή φορολογία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μερικά χρόνια», αν και «έχω δει ότι έχει αρχίσει η κυβέρνηση να το σκέφτεται από την πίεση της πραγματικότητας, που σημαίνει ότι οι αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα δεν πρόκειται να σταματήσουν, εάν δεν υπάρξουν κάποιου είδους οφέλη προς την περιοχή». «Θα πρέπει να δούμε στον εμπορικό τομέα, εάν υπάρχουν περισσότερα θετικά από αρνητικά, αλλά αυτό μένει να το δούμε, γιατί οι λεπτομέρειες στα οικονομικά είναι ακόμη ασαφείς», πρόσθεσε.
Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις ο κ. Θεοχάρης σημείωσε πως «η κυβέρνηση, όσο και να θέλει να εμμένει στην λεγόμενη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, φαίνεται πως έχει προχωρήσει σε έναν επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με τη Ρωσία». Κληθείς να σχολιάσει τη θέση, την οποία διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η εποχή που θεωρούταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε» ο βουλευτής επισήμανε: «Η χώρα μας πρέπει, όπως και κάθε χώρα, να έχει μία εθνικά υπερήφανη εξωτερική πολιτική, δεν μπορεί να δέχεται παραβιάσεις της κυριαρχίας της χωρίς να απαντά σε αυτές. Υπό αυτή την έννοια -δεν θα το έθετα με τον ίδιο τρόπο, δεν θα τον έλεγα διπλωματικό τρόπο, όπως το έθεσε ο κ. Κοτζιάς- προφανώς πρέπει να απαντάμε στις προκλήσεις, για να μπορούμε να έχουμε και να κερδίσουμε τον σεβασμό των υπολοίπων χωρών».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στις ισορροπίες που διαμορφώνονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς μετά και τις διαφοροποιήσεις και εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο κ. Θεοχάρης τόνισε: «Συνολικά αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα στον μεσαίο χώρο. Όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές υπάρχει μία τεχνητή πόλωση. Η ευρωπαϊκή ατζέντα λείπει από το προσκήνιο, η ατζέντα του προέδρου Μακρόν είναι εξαφανισμένη, το Κέντρο ασχολείται είτε με το παρελθόν, είτε με ζητήματα που δεν αφορούν τους πολίτες, οι πολίτες δεν ρωτώνται και άρα δεν εμπιστεύονται τα κόμματα. Όλα αυτά κατά την άποψή μου συνιστούν ένα τεράστιο πολιτικό κενό, που φαίνεται πως δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να καλυφθεί. Οι δυνάμεις του διχασμού νικούν τις δυνάμεις συναίνεσης και δυστυχώς ούτε στον χώρο του Κέντρου αυτού δεν έχουν βρεθεί ακόμη οι δυνάμεις, που θα μαζευτούμε όλοι μαζί, για να μπορέσουμε να δώσουμε πραγματικά μία τρίτη διέξοδο σε όλους αυτούς που δεν πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι άσπρα ή μαύρα».