«Δεν σημαίνει η εγκύκλιος Χουλιαράκη απαγόρευση της πρόβλεψης, που έχουμε κάνει, ότι μπορούν να μην έλθουν οι μειώσεις στις συντάξεις», δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».
Αναφερόμενος στην εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, που εστάλη στους φορείς του Δημοσίου στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019 και μεταφέρει τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου για μείωση των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ από τον Ιανουάριο του 2019, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε: «Κάθε χρόνο τέτοιον μήνα, πάντα βγαίνει αυτή η εγκύκλιος, που ορίζει το πλαίσιο με βάση τα ισχύοντα στον νόμο για τον προσδιορισμό των στόχων του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Έχουμε πει ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις η εγκύκλιος Χουλιαράκη προσδιορίζει με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό. Από αυτή τη διαδικασία της εγκυκλίου θα βγουν και τα πλεονάσματα, θα βγουν και τα υπερπλεονάσματα και το έδαφος που έχουμε, για να χτίσουμε ένα διαφορετικό μέλλον, καλύτερο, πιο ευοίωνο και για τους ασφαλισμένους και για την ανάπτυξη».
«Η εγκύκλιος αυτή», συνέχισε ο υφυπουργός, «είναι μία κατεύθυνση για προετοιμασία των σχεδίων προϋπολογισμού -κάθε υπουργείο να βγάλει τα έσοδα, τα έξοδα, τις προβολές όσον αφορά τις δαπάνες- και θα χτιστεί ο προϋπολογισμός, όπως θα παρουσιαστεί τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και εκεί θα δούμε πράγματι πως ό,τι έχουμε πει θα αποτελέσει περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού, με καλύτερους όρους για τις συντάξεις, με καλύτερους όρους για τα κοινωνικά μέτρα υπέρ των αδυνάμων, με καλύτερους όρους για την ανάπτυξη».
«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μέσα από τα πλεονάσματα δεν αφορά μόνο τις συντάξεις -θα δούμε σε ποιο επίπεδο θα επενεργήσουμε στο ζήτημα των συντάξεων- έχουμε πει ακόμη και για τα θέματα των συντάξεων χηρείας, ότι θα τα δούμε στο πλαίσιο μιας κατάστασης πιο βελτιωμένης, που μας δίνει η ευχέρεια των αποτελεσμάτων που έχουμε στα οικονομικά και του ΕΦΚΑ», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΕΦΚΑ ο κ. Πετρόπουλος γνωστοποίησε: «Ήδη για το πρώτο εξάμηνο του 2018 έχουμε πλεόνασμα 582 εκατ. ευρώ και συνεπώς αυτό οδηγεί στο τέλος της χρονιάς σε ένα πλεόνασμα, που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο και αν βάλουμε σε αυτό το προϋπολογισμένο ποσοστό του ΑΚΑΓΕ είναι 1,4 δισ.». «Αυτό», εξήγησε, «είναι πλεόνασμα πραγματικό γιατί συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό όλη η δαπάνη των συντάξεων που θα είναι σε εκκρεμότητα σαν να τις καταβάλαμε τώρα, δεν είναι αληθές ότι εμφανίζουμε πλεόνασμα γιατί δεν δίνουμε συντάξεις, οι συντάξεις υπολογίζονται σαν να έχουν καταβληθεί ως υποχρέωση, έτσι καταρτίζονται οι προϋπολογισμοί».
Σχετικά με επιστροφή ποσών σε συνταξιούχους λόγω της αναπροσαρμογής στα καταβαλλόμενα ποσά υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ο υφυπουργός διευκρίνισε: «Επιστρέφονται εισφορές που είχαν παρακρατηθεί παλιά από τις επικουρικές συντάξεις. Ήδη από 30 Απριλίου του 2018 είχε εκδοθεί Δελτίο Τύπου από το ταμείο επικουρικής ασφάλισης για την επιστροφή τους. Είναι κοντά στους 200.000 ασφαλισμένους που θα έχουν 1-2 Αυγούστου επιστροφή εισφοράς, που κυμαίνεται μεταξύ των 150 ευρώ μέχρι 480 ευρώ περίπου […] Θα το κάνουμε σύντομα, δεν χρειάζεται να τρέχουν οι ασφαλισμένοι στα ταμεία να υποβάλλουν αιτήσεις».