«Όσα κάποιοι αποκαλούν “προεκλογική παροχολογία” είναι η πραγματικότητα της επόμενης μέρας σε συνθήκες βιώσιμης οικονομίας» ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Ο κ. Ρήγας, αναφορικά με τη συζήτηση περί αναστολής των μέτρων για συντάξεις και αφορολόγητο, σημείωσε ότι η θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας αποτελεί ένα εξαιρετικά ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και πως δεν πρόκειται για παροχές πριν τις εκλογές.
«Δεν πρόκειται για παροχολογία, όπως λένε κάποιοι, αλλά για την πραγματικότητα της επόμενης μέρας, με τη χώρα να στέκεται στα πόδια της σε συνθήκες βιώσιμης οικονομίας» επεσήμανε. Όπως τόνισε, «είναι γεγονός πως στις 21 Αυγούστου βγαίνουμε από τα μνημόνια και πως έχουμε πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετούμε μόνοι μας τις δανειακές μας υποχρεώσεις. Τα μέτρα για το 2019 και το 2020 συμφωνήθηκαν σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές, γι’ αυτό και μπορούν να συζητηθούν εκ νέου με τους θεσμούς».
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δική μας πρόθεση παραμένει σαφώς να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της και να πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2019. Αυτή η κυβέρνηση έκανε πολύ σημαντικό έργο και κατάφερε να αφήσει και ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, και αυτό είναι που ενοχλεί περισσότερο απ’ όλα» επεσήμανε.
Στον αντίποδα, ο κ. Ρήγας υπογράμμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια, το διαπλεκόμενο πολιτικό, τραπεζικό και οικονομικό σύστημα είχε βυθίσει τη χώρα σε έναν παρασιτικό καπιταλισμό, που οδήγησε τελικά και στην οικονομική καταστροφή και πως «το ίδιο σύστημα επιτίθεται στην κυβέρνηση με κάθε πιθανό τρόπο, προκειμένου να επανέλθει στην εξουσία».
Σχετικά με την άρνηση της Τουρκίας να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ο κ. Ρήγας υποστήριξε ότι δυστυχώς η γείτονα χώρα διαμορφώνει ένα τοπίο που δεν βοηθάει την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή και τραβάει στα άκρα ένα ζήτημα που θα μπορούσε να έχει λυθεί από την πρώτη στιγμή. Όπως παρατήρησε, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν πολύ αυστηρός σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα στη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν και του ζήτησε το αυτονόητο: Να απαγγελθούν συγκεκριμένες κατηγορίες.
«Ο κ. Ερντογάν δεν έχει το δικαίωμα να ζητά ως αντάλλαγμα την επιστροφή των οκτώ και πρέπει να αντιληφθεί ότι εμείς δεν θα παραβιάσουμε τα κεκτημένα του ευρωπαϊκού πολιτισμού» σημείωσε. Τόνισε δε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «αυτήν τη στιγμή κρατά σε ομηρία δύο Ευρωπαίους πολίτες και ΝΑΤΟϊκούς στρατιωτικούς και αγνοεί τις παρεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», για να καταλήξει: «Αν η Τουρκία πράγματι επιθυμεί να έχει σχέσεις με την Ευρώπη και να ακολουθήσει μία διαφορετική πορεία, θα πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο και να μη λειτουργεί με λογικές ανατολίτικου παζαριού».