«Επιλογή μικροκομματικής σκοπιμότητας» και «σενάριο σωτηρίας για την κυβέρνηση» χαρακτηρίζει ο Κώστας Σκανδαλίδης το ενδεχόμενο να γίνουν τον Μάιο βουλευτικές εκλογές, μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές.
Ωστόσο, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής της ΔΗΣΥ και ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, θεωρεί ότι «ο κ. Τσίπρας δεν έχει επιλέξει να εγκαταλείψει τώρα την πρωθυπουργία» αλλά, όπως λέει, «το τοπίο είναι ρευστό και οι εξελίξεις άδηλες, ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να προκύψουν εκλογές». Και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ βρίσκεται οριστικά σε διαδικασία αποδρομής χωρίς επιστροφή ό,τι μέσο και να μετέλθει».
Επίσης υποστηρίζει ότι μετεκλογικά η χώρα χρειάζεται «μια κυβέρνηση πραγματικής εθνικής σωτηρίας και κινητοποίησης, με προοδευτικό σχέδιο ανατροπών και μεταρρυθμίσεων, συμφωνημένο από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα και της ευρύτατης δυνατής κοινοβουλευτικής και λαϊκής εκπροσώπησης».
Θεωρεί ότι για το Κίνημα Αλλαγής νίκη θα είναι να αποδεχθεί ο λαός με την ψήφο του τη πρόταση διακυβέρνησης για την επόμενη μέρα και να το καταστήσει οδηγό και πρωταγωνιστή στις μετεκλογικές εξελίξεις. Σπεύδει ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πορευτεί ούτε με την ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα γίνει παρακολούθημα κανενός. «Όταν θα πάρουμε την εντολή εμείς θα καθορίσουμε το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα με ποια πολιτική και ποιο κυβερνητικό σχήμα. Και σημειώνω, επειδή όλοι, και συνέχεια, απευθύνονται σε μας. Οι άλλοι δεν έχουν ευθύνη;», τονίζει.
Ο πρώην υπουργός εξηγεί ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Βουλή δεν ψήφισε τη απλή αναλογική στον «Κλεισθένη», λέγοντας πως «χρειαζόταν αναλογικότερο και δημοκρατικότερο εκλογικό σύστημα, όχι όμως σε βάρος της δυνατότητας των δήμων να επιλύουν προβλήματα, να παίρνουν αποφάσεις, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες». «Επειδή πρόκειται για ένα σύστημα ανεφάρμοστο στην πράξη ο νόμος δεν μπορεί να αντέξει για καιρό. Οποιαδήποτε και να είναι η μετεκλογική κυβέρνηση φαντάζομαι θα τον ακυρώσει», προσθέτει.
Σχολιάζοντας τα περί καθαρής εξόδου και τις αποφάσεις του Εurogroup αναφέρει ότι «πρόκειται για οιονεί 4ο Μνημόνιο» και «η προχθεσινή εξέλιξη στο Eurogroup αποκάλυψε αυτό που πρόκειται να συμβεί. Ο μύθος κατέρρευσε».
Τέλος, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει θέμα συνοχής του ΚΙΝΑΛ μετά την αποχώρηση του Ποταμιού, ενώ εκτιμά ότι «το ρεύμα αντισυστημικού λαϊκισμού που καβάλησε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με το χώρο της πραγματικής Σοσιαλδημοκρατίας».