Η εξέλιξη των δημοσίων εσόδων, οι αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και θέματα φορολογικής πολιτικής θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεργασία που θα έχει σε λίγο στο υπουργείο Οικονομικών το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου.

Η τρόικα θα ενημερωθεί για τους ανείσπρακτους φόρους, για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, για την πορεία είσπραξης των ληξιπροθέσμων οφειλών και για τις συνολικές αποκλίσεις στις δημόσιες εισπράξεις που ξεπερνούν πλέον το 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το Μάρτιο εκκρεμεί η φορολογική μεταρρύθμιση που σύμφωνα με το Μνημόνιο θα καταστήσει το φορολογικό σύστημα απλούστερο και αποτελεσματικότερο, μειώνοντας το κόστος συμμόρφωσης για επιχειρήσεις και μεμονωμένα άτομα, και καταργώντας εξαιρέσεις και προτιμησιακά καθεστώτα.

Η μεταρρύθμιση που θα έπρεπε ήδη από τον Ιούνιο να είναι νόμος του Κράτους σύμφωνα με το Μνημόνιο θα αφορά σε όλους τους τομείς της άμεσης και έμμεσης φορολογίας (ατομικό εισόδημα, εταιρικό, ΦΠΑ και φόρους ακίνητης περιουσίας, καθώς και κοινωνικές εισφορές της εργοδοσίας.

Βασικός δε στόχος είναι με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης η μεταρρύθμιση να καταστήσει δυνατή τη μείωση των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων της εργασίας.