«Γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό ότι πρέπει εμπράκτως να υποστηριχθούν τόσο η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών όσο και η καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών μας που σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος για λογαριασμό της Ευρώπης», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει έκτακτη βοήθεια ύψους 20 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες που διαβιούν στα ελληνικά νησιά και κυρίως στην Λέσβο.
«Η οικονομική ενίσχυση είναι ασφαλώς απαραίτητη όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει κι ως εκ τούτου είναι καλοδεχούμενη. Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση έχει εργαστεί κι εξακολουθεί να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «Η απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει πως γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό ότι πρέπει εμπράκτως να υποστηριχθούν τόσο η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών όσο και η καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών μας που σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος για λογαριασμό της Ευρώπης».
Εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Μπόρις Τσεσίρκοφ σημείωσε: «H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χαιρετίζει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων μας στα νησιά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η στήριξη προς τις δημοτικές αρχές για τη διαχείριση του Καρά Τεπέ, η λειτουργία χώρων φιλικών προς τα παιδιά, η παροχή διερμηνείας και υπηρεσιών μεταφοράς».
Πρόσθεσε δε ότι «στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης όπως αυτό στη Μόρια της Λέσβου, συνεχίζουμε τη δράση μας στον τομέα προστασίας όπως και μέσα από την παρακολούθηση των διαδικασιών, την παροχή πληροφόρησης και τη βοήθεια για την ενίσχυση της τεχνογνωσίας των δημόσιων υπηρεσιών».
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι βέβαια αρμόδια για τα ΚΥΤ και για το συντονισμό της προσφυγικής ανταπόκρισης στη χώρα. Η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει τη στήριξή της, όπου αυτό είναι αναγκαίο» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσεσίρκοφ, σημειώνοντας ωστόσο πως οι δύσκολες συνθήκες συνεχίζουν να υπάρχουν στα ΚΥΤ τόσο στη Λέσβο όσο και τη Σάμο. «Ο υπερσυνωστισμός και οι ανεπαρκείς συνθήκες συνεχίζουν στα ΚΥΤ και η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή στη Λέσβο και τη Σάμο, αλλά και στη Χίο. Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να μετριάσουν τον υπερπληθυσμό, να βελτιώσουν τις συνθήκες και την κατάσταση ασφάλειας και να ενισχύσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η ιατρική και ψυχο-κοινωνική βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά.
Το ποσό που θα χορηγηθεί στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες θα χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση της διαχείρισης των εγκαταστάσεων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, για τη στήριξη τοπικών κοινοτικών σχεδίων και για την παροχή περαιτέρω επείγουσας στέγασης στα νησιά. Επιπλέον θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία των παιδιών, την ανεπίσημη εκπαίδευση και την πρόληψη της σεξουαλικής βίας.
Σημειώνεται, ότι αυτή η έκτακτη χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ, είναι πρόσθετη της χρηματοδοτικής στήριξης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ που χορηγείται από την Επιτροπή από το 2015 για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων στην Ελλάδα.