«Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονων ανακατατάξεων έχουμε ως χώρα ανάγκη από ισχυρά και δυναμικά πανεπιστήμια με έντονη διεθνή παρουσία» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από τα Ψαχνά Ευβοίας, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του υπουργείου και του ΕΚΠΑ για τη μελλοντική πανεπιστημιακή εξέλιξη της περιοχής.
Μιλώντας σε φοιτητές, καθηγητές αλλά και παράγοντες της περιοχής, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, σε εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας, ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε την ανάγκη τα πανεπιστήμια να έχουν έντονη διεθνή παρουσία, να μπορούν να εκπαιδεύουν όσους Έλληνες το επιθυμούν, αλλά και συγχρόνως να διαμορφώνουν ενεργούς πολίτες και να παρέχουν στους αποφοίτους τους γνώσεις και δεξιότητες υψηλού επιπέδου.
«Τα νέα πανεπιστήμια καλούνται να συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας και υποστήριξε πως «αυτοί κυρίως είναι οι στόχοι που υπηρετεί η στρατηγική του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης, που εστιάζει σε συνέργειες ανάμεσα σε ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και να χαράξουν τον ακαδημαϊκό χάρτη των επόμενων δεκαετιών».
Εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι το πόρισμα για τις συνέργιες μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας είναι έτοιμο και άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή ώστε να ακολουθήσει διαβούλευση.
Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμάς Σφηκόπουλος αναφέρθηκε στις επεξεργασίες του ΕΚΠΑ για την πρόταση απορρόφησης ορισμένων σχολών του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με έδρα τα Ψαχνά της Εύβοιας.
Σύμφωνα με το «Συγκρότημα Ευρίπου», όπως ονομάζεται η πρόταση, ορισμένες σχολές του ΤΕΙ Στερεάς με έδρα την Χαλκίδα αναβαθμίζονται και εντάσσονται στο ΕΚΠΑ και θα λειτουργήσουν στα Ψαχνά της Εύβοιας στο χώρο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Στόχος είναι ακόμη να δημιουργηθεί μία Τεχνόπολη στην περιοχή και η σταδιακή εγκατάσταση σε αυτή Πανεπιστημιακών και γενικότερα Ερευνητικών Μονάδων Τεχνολογικής Καινοτομίας.
Συγκεκριμένα το ΕΚΠΑ προτείνει να ιδρυθούν στη θέση της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών και Διαχείρισης Λιμένων, το οποίο θα ανήκει στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, και στη θέση της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Τμήμα Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας, που θα ανήκει στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Επίσης η πρόταση προβλέπει ίδρυση με έδρα τη Χαλκίδα του Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, το οποίο θα ενταχθεί στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.
Σε δεύτερη φάση, προτείνεται μια νέα Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας με δύο τμήματα, το Τμήμα Ολοκληρωμένης Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και το Τμήμα Διατροφολογίας και Διαιτολογίας. Στο πλαίσιο της νέας αυτής Σχολής, ο σχεδιασμός προσβλέπει τη λειτουργία διεπιστημονικών Προγραμμάτων Σπουδών σε συνεργασία με άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου.
Τέλος, το ΕΚΠΑ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητα λειτουργίας στη Θήβα διετών προγραμμάτων σε αντικείμενα Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, όπως, μεταξύ άλλων, το Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Εμπόριο, Τεχνικοί Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών, Τεχνικοί Φαρμακευτικών Προϊόντων, η Πρακτική Λογιστική και τα Στελέχη Μάρκετινγκ.