«Οι έλληνες πολίτες ακόμα δεν έχουν καταλάβει ποιο είναι το ελληνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης. Ποιες είναι οι ελληνικές κόκκινες γραμμές, ποιες οι επιδιωκόμενες συμμαχίες, τι ζητάει η τρικομματική συγκυβέρνηση ως συμβολή και βοήθεια από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το κοινό σχέδιο που ανακοίνωσαν τα τρία κόμματα έχει ελάχιστα πράγματα σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής. Είναι ένα κείμενο με στόχους τετραετίας και τελεί υπό την έγκριση της Τρόικας. Δηλαδή λείπει η διαπραγματευτική γραμμή. Το σχέδιο» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
«Προβλέπω ότι το κεφάλαιο Ελλάδα – και λόγω της εξάπλωσης της «φωτιάς» στην ευρωζώνη – δεν θα είναι το «κυρίως πιάτο» στην Σύνοδο Κορυφής. Αυτό θα έπρεπε να είναι ένα ισχυρό ελληνικό επιχείρημα, διότι η κρίση στην Ισπανία – Ιταλία αποδεικνύει ότι ήταν η θεωρία Μέρκελ να τιμωρήσουμε και να απομονώσουμε τους άσωτους έλληνες ως παραδειγματισμό για να σώσουμε την ευρωζώνη. Αυτή η εξέλιξη μαζί με την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος είναι ένα πολύ καλό επιχείρημα για να βάλεις στο τραπέζι την ανάγκη να απαλλαγεί η Ελλάδα από την θηλιά του μνημονίου. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα, δεν μας έχει καλέσει να ανταλλάξουμε απόψεις πριν από την Σύνοδο Κορυφής.
Για να αντιμετωπιστεί η κρίση τραπεζών – χρέους και οι τεράστιες ανισορροπίες της ζώνης του ευρώ, χρειάζονται ευρωπαϊκές απαντήσεις. Περισσότερη και διαφορετική Ευρώπη. Η πρόταση Ντελόρ – Σμιτ είναι μια θετική συμβολή. Είναι αδύνατο να έχεις ένα κοινό νόμισμα και 17 διαφορετικές αγορές χρέους ή 17 διαφορετικούς τρόπους να αντιμετωπίζεις την κρίση των τραπεζών. Ή ο κοινός προϋπολογισμός να είναι μικρότερος από το 1% του ΑΕΠ.
Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τα κράτη μέλη σε υπερθνικούς οργανισμούς. Κλειδί σε αυτό είναι η δημοκρατία και ο έλεγχος. Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και περιορισμό του ανεξέλεγκτου της ΕΚΤ. Άμα δεν γίνουν ορισμένα πράγματα στις επόμενες εβδομάδες μπορεί να διαλυθεί η ευρωζώνη.
Η δυσκολία της Μέρκελ είναι ότι όσο περνάει ο χρόνος η λύση είναι πιο δύσκολη πολιτικά και πιο ακριβή οικονομικά και ποιο κοντά στις εκλογές της. Αν διαλυθεί η ευρωζώνη θα την πληρώσει η Γερμανία με μια ύφεση που θα φτάσει το 10% και θα καταρρεύσει το γερμανικό εξαγωγικό θαύμα. Το ζητούμενο είναι να φτιαχτεί μια μεγάλη συμμαχία που θα αναγκάσει την αποδυναμωμένη Μέρκελ να εγκαταλείψει αυτή την επικίνδυνη γραμμή» κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.