Ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι ζήτησε επιτακτικώς σήμερα να υπάρξει ένα «σαφές χρονοδιάγραμμα» για την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου, προκειμένου να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο ευρώ και να καταλαγιάσει η κρίση.

Σε δηλώσεις του μετά την επισημοποίηση του αιτήματος της Ισπανίας για βοήθεια προκειμένου να χαλιναγωγήσει την κρίση στον τραπεζικό της τομέα, ο Ραχόι υπογράμμισε πως: «οφείλουμε να διαλύσουμε κάθε αμφιβολία για τη ζώνη του ευρώ».

«Το ενιαίο νόμισμα θα πρέπει να είναι αμετάκλητο. Κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής είναι απαραίτητο να καταρτισθεί ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα στάδια», τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι κατά την καταληκτική ομιλία του στη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας εργοδοτών της χώρας CEOE.

«Το πολιτικό μήνυμα πρέπει να είναι ακλόνητο και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης σαφές, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ», επέμεινε.

Κατά τον ίδιον, «η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει την κοινή θεσμική της αρχιτεκτονική κατά τρόπον ώστε οι επενδυτές να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στο ενιαίο νόμισμα, ως ενός νομίσματος αξιόπιστου και σταθερού».
Η ΕΕ οφείλει «να προχωρήσει προς την κατεύθυνση μίας καλλίτερης φορολογικής ολοκλήρωσης με τη σύσταση μίας φορολογικής αρχής που θα συντονίζει τις πολιτικές των κρατών μελών και θα ελέγχει τους προϋπολογισμούς», τόνισε ο Ραχόι.

Η ολοκλήρωση τούτη «θα πρέπει να κορυφωθεί με τη δημιουργία μίας υπηρεσίας για το χρέος με κοινές εκδόσεις ομολόγων», μία ιδέα στην οποία αντιτίθεται με σθένος η Γερμανία.

Για τον Μαριάνο Ραχόι, η ΕΕ οφείλει να δράσει τάχιστα, διότι «οι πιέσεις αυξάνονται μέσα στη ζώνη του ευρώ και είναι σαφής η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση «ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, δε, αποτελεί τον πρωτεύοντα κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία», υπενθύμισε ο συντηρητικός πρωθυπουργός.

Σε εθνικό επίπεδο, ο Ραχόι επανέλαβε τη σειρά των μελλοντικών οικονομικών μέτρων, που θα ληφθούν «αυτόν τον χρόνο και όσο δύσκολα και εάν είναι, στόχο έχουν να επανεκκινήσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».