Στενή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου με υψηλούς αντικυβερνητικούς τόνους και με ηγετικές πρωτοβουλίες, σύμφωνα με το περιοδικό «Επίκαιρα», είναι το πλαίσιο της τακτικής που αναμένεται να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον για το διάστημα των πρώτων εκατό ημερών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, φέρεται διατεθειμένος να ασκήσει δυναμική αλλά και θεσμική ταυτοχρόνως αντιπολίτευση στον Αντώνη Σαμαρά.
Ήδη, στην Κουμουνδούρου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχει σχηματιστεί η πρώτη «σκιώδης» κυβέρνηση. Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης, Σοφία Σακοράφα, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Παπαδημούλης είναι ο… πολιορκητικός κριός του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως «περισσότερο αναγκαίο είναι η δημιουργία ενός μεγάλου πλειοψηφικού ρεύματος», ικανού να φέρει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στόχος της Κουμουνδούρου, μάλιστα, είναι να φέρνουν δικά τους σχέδια νόμου και προτάσεις, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, πιέζοντας με τον τρόπο αυτό τους βουλευτές της συμπολίτευσης να τις υποστηρίζουν.
Το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργεί ως ομάδα εξουσίας, που θα περιβάλλει τον κ. Τσίπρα και ταυτοχρόνως θα λειτουργεί υποστηρικτικά στους «σκιώδεις» υπουργούς. Οι βουλευτές θα μεταφέρουν τα τοπικά προβλήματα αλλά και τις λύσεις που προτείνουν ως ειδικοί γνώστες των περιοχών τους. Οι συγκρούσεις με τους υπουργούς της κυβέρνησης θα είναι σχεδόν καθημερινές και εφ’ όλης της ύλης.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο τελικός αποδέκτης των βουλευτικών παρατηρήσεων και, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, «να περιμένετε εκπλήξεις».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχει ούτε στην «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» που πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Κουμουνδούρου τόνιζε πως δεν είναι «μόνο τα μνημονιακά χαρακτηριστικά που κυριαρχούν στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, αλλά κυρίως η διαφορετική αντίληψη που έχουμε για το σύνολο της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Σε αυτό το άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τις διαπραγματεύσεις, που πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν θα υπάρχουν συνθέσεις αλλά αντιθέσεις.
«Μόλις πρόσφατα ψήφισαν το σχέδιο για τη δημοσιονομική προσαρμογή, κάτι που για μας είναι casus belli», σημείωνε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σίγουρο πως θα συγκρουστεί με τον Αντώνη Σαμαρά για το μεταναστευτικό. Στο βαθμό, μάλιστα, που ο νέος πρωθυπουργός επιδιώξει να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στους μετανάστες, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα του ασκήσει σκληρή κριτική, θέτοντας το δικό του πολιτικό πλαίσιο, που περιλαμβάνει την εφαρμογή των νόμων, όπως παρουσιάζονται και στην ΕΕ, δηλαδή αναγνώριση πλήρων δικαιωμάτων αλλά και ισότιμων υποχρεώσεων με τους Έλληνες πολίτες για όσους διαθέτουν νόμιμη κάρτα παραμονής.
Σύγκρουση αναμένεται να υπάρξει και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αν ο Αντώνης Σαμαράς προχωρήσει σε ανακήρυξη της ΑΟΖ, τότε είναι σίγουρο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα τον στηρίξει.