Ο πρόεδρος της ΝΔ «τρέχει» στο παρασκήνιο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης πάνω σε τέσσερις άξονες. Ποιο είναι αυτό;

Πρώτον: Συνεννόηση με την Κομισιόν και τον αρμόδιο επίτροπο για τις δυνητικές αλλαγές στο μνημόνιο.
Δεύτερον: Προεργασία διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
Τρίτον: Οικοδόμηση συμμαχικού μετώπου με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου Μαριάνο Ραχόι, Μάριο Μόντι και Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Τέταρτον: Σύνταξη σειράς έτοιμων θεσμικών και εφαρμοστικών νόμων από το οικονομικό του επιτελείο, προκειμένου να κερδηθεί από την πρώτη στιγμή το στοίχημα της εμπιστοσύνης τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Επίκαιρα», ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά και εξ απορρήτων του στα θέματα οικονομίας, καθηγητής Γιάννης Μουρμούρας, ταξίδεψε περί τα τέλη Απριλίου στις Βρυξέλλες και είχε μυστική συνάντηση με τον επίτροπο Όλι Ρεν.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση του πρωτοκόλλου, τα είχε όλα: ανακεφαλοποίηση τραπεζών, 13ο και 14ο μισθό, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Έγινε επίσης αναλυτική συζήτηση για την επέκταση του προγράμματος κατά έναν τουλάχιστον χρόνο, καθώς και για ολιγόμηνη μετάθεση για το φθινόπωρο των αποφάσεων εκείνων που συνδέονται με τις περικοπές.

Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να προσχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς. Σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ΝΔ ξεκινά από τη θέση ότι είναι κατά των κρατικοποιήσεων, χωρίς, όμως, αυτό να αποτελεί θέσφατο.

Ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Γιάννης Μουρμούρας, που επινόησε την έννοια του «ισοδυνάμου», σε στενή συνεργασία με τον εργατικό βουλευτή, Χρήστο Σταϊκούρα, παρήγαγαν όλη την τεκμηρίωση που χρειαζόταν για την επεξεργασία του σχεδίου.