«Η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της παρούσας κυβέρνησης είναι μονόδρομος για μας» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος και επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για «αναποτελεσματικότητα, δημαγωγία και εθνικολαϊκισμό».
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ, μίλησε για «τετελεσμένα που δημιουργούνται από την ώρα της μονογραφής των δύο ΥΠΕΞ και από τη στιγμή επιδοκιμασίας της διεθνούς κοινότητας» ενώ άφησε αιχμές για το «κόμμα που λέει ναι στη συμφωνία αλλά καταψηφίζει την κυβέρνηση που την υπέγραψε» φωτογραφίζοντας τη στάση του Ποταμιού.
Ο κ. Λοβέρδος αναγνώρισε ότι υπάρχουν και θετικά στοιχεία στη συμφωνία, σημειώνοντας ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία είναι το καλύτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα που έθεσε στο τραπέζι ο κύριος Νίμιτς» και συμπλήρωσε ότι «και η διαδικασία που τυπικά καθορίστηκε έχει πράγματι εγγυήσεις».
«Τους κινδύνους με τη μονογραφή αυτής της συμφωνίας να τους πάρετε μόνοι σας. Η ΔΗΣΥ λέει όχι στην συμφωνία και συνυπογράφουμε τη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Λοβέρδος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
«Οι κυβερνήσεις πολύ σπάνια τερματίζουν τη διαδρομή τους από προτάσεις δυσπιστίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι προτάσεις δυσπιστίας στερούνται πολιτικής σημασίας και χρησιμότητας. Το νόημά τους είναι να αποδειχτεί στον λαό πως οι κυβερνήσεις έπρεπε να πέσουν, αλλά αυτό δεν γίνεται γιατί στηρίζονται σε μια “τσιμεντοποιημένη” κοινοβουλευτική πλειοψηφία» επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος .
Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι «ζητά στήριξη από την αντιπολίτευση, με βάρβαρο τρόπο όμως και εκβιαστικό που ασφαλώς δεν περνάει».
«Ξεκινώ από τη θέση αρχής, πως εκφράζω μια παράταξη πατριωτική που αρνείται και τον εθνικισμό αλλά και τον εθνομηδενισμό. Η στάση μας υπήρξε ψύχραιμη, νηφάλια, εποικοδομητική. Ήταν και θα παραμείνει πάνω από όλα πατριωτική. Θα έπρεπε να εκτιμήσετε και να αξιοποιήσετε αυτήν την υπεύθυνη στάση για τη δημιουργία μιας ευρύτερης συναντίληψης. Όμως επιλέξατε συνειδητά έναν μοναχικό και αλαζονικό δρόμο, χωρίς καμία απόπειρα δημιουργίας ενωτικού κλίματος με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Έναν δρόμο που εντάξατε και υπαγάγατε στις μικροπολιτικές και κομματικές σας σκοπιμότητες».
Ακόμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι η «πρόταση της κυβέρνησης πάσχει θεσμικά-συνταγματικά διότι δεν υπάρχει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου λόγω διαφωνίας των ΑΝΕΛ».
« Έτσι όμως παραβιάζονται οι σχεδόν ανεξαίρετοι κανόνες της παγκόσμιας κοινοβουλευτικής μορφής δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι κυβερνήσεις λειτουργούν ομόφωνα. Εδώ δημιουργείται το ευτράπελο να καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ τη συμφωνία της κυβέρνησής τους, αλλά να υπερψηφίζουν την κυβέρνηση επί πρότασης δυσπιστίας που έχει κύριο θέμα αυτή την ίδια τη συμφωνία» τόνισε.
Αιχμές άφησε ο κ. Λοβέρδος και για τη στάση του Ποταμιού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αντιπολίτευση βεβαίως έσπευσε να δώσει κι εκείνη ένα μικρό παράδειγμα με κόμμα που λέει ναι στη συμφωνία αλλά καταψηφίζει την κυβέρνηση που την υπέγραψε. Τι να πει κανείς».
Τέλος, ο κ Λοβέρδος υποστήριξε ότι η «συμφωνία κατοχυρώνει τον αλυτρωτισμό ενώ τα ψιλά γράμματα», όπως είπε, δεν διασώζουν την ανεπίτρεπτη αυτή παραχώρηση.
Μίλησε τέλος για προβληματικά άρθρα, όπως αυτά για τους κρατικούς κωδικούς, τη διευθέτηση των εμπορικών ονομασιών και των σημάτων αλλά και για ψιλά γράμματα με τα σπέρματα της διπλής ονομασίας.