Δεν συζητάει για νέο μνημόνιο με την Ελλάδα η Κομισιόν, όπως αναφέρει το Reuters. Συγκεκριμένα μέσω του εκπροσώπου της η Επιτροπή δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις και την αναζωογόνηση της οικονομίας, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία με την Ελλάδα σχετικά με τους όρους του νέου δανειακού πακέτου.

«Αποφασίσαμε για ένα δεύτερο πρόγραμμα πρόσφατα. Κανείς δεν μιλά για ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας» τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κ. Αμαντέου Αλταφάζ. Μάλιστα πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει να υλοποιήσει το πρόγραμμα.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αρμόδιες πηγές της ευρωζώνης τόνισαν σήμερα ότι, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, ένας από τους στόχους της συνεδρίασης του Eurogroup, την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, είναι η έναρξη συζήτησης επί ενός «νέου μνημονίου» καθώς διαπιστώνεται η ανάγκη για προσαρμογές στο πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και την πορεία των φορολογικών εσόδων.

Όπως διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές, στόχος αυτών των συζητήσεων, που θα ολοκληρωθούν με τις σχετικές υπογραφές, εντός του καλοκαιριού, είναι να υπάρξει διαφάνεια και ασφάλεια στην εφαρμογή του προγράμματος.

Πρόκειται κατά τις ίδιες πηγές για ένα νέο «μνημόνιο» που θα είναι αποδεκτό από τις δύο πλευρές και θα αφορά, μεταξύ άλλων, και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων της βοήθειας, σημείωναν οι ίδιες πηγές.