Η αξιοπιστία της λύσης στην 21η Ιουνίου θα κριθεί από τις αγορές και αυτές θα κάνουν τους υπολογισμούς τους και θα δουν αν αυτή η λύση θα είναι ικανή να κάνει αγοράσιμα τα ελληνικά ομόλογα και κυρίως το δεκαετές.
Στο ερώτημα αν το ΔΝΤ θα είναι στο πρόγραμμα ή δεν θα είναι, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχουμε φτάσει στο τέλος και ότι πλέον μικρή σημασία έχει αν θα είναι ή δεν θα είναι, με την έννοια αν θα χρηματοδοτήσει ή όχι στο λίγο χρόνο που απομένει, το τρίτο πρόγραμμα. «Αν έχει μια αξία είναι στις συζητήσεις τώρα για το χρέος να ρίξει το βάρος του προκειμένου να πάρουμε την καλύτερη δυνατή λύση για το χρέος», τόνισε.
«Αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι θα ήταν το χειρότερο δυνατό μήνυμα που θα μπορούσε να δώσει αυτή τη στιγμή στους εταίρους.
«Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία απ’ αυτή που πετύχαμε με τόση μάχη, ας βγει να το πει», τόνισε. Από την άλλη σημείωσε ότι τα δεδομένα σήμερα δίνουν τη δυνατότητα, με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι υψηλά, να υπάρξει στο επόμενο διάστημα πολύ σοβαρός δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν ελαφρύνσεις.
Αυτό που έζησε η χώρα ήταν μια περίπτωση εξαίρεσης στην οποία πράγματι χάθηκε πολύ σημαντικό μέρος της κυριαρχίας της χώρας, το οποίο θα ανακτήσουμε με την έξοδο από τα μνημόνια σε λίγο καιρό από σήμερα, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ1.
Ερωτηθείς γιατί είναι τόσο αρνητικός με τη πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ο πρωθυπουργός είπε διότι πιστεύει ότι έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει η δυνατότητα του πολιτικού συστήματος και των κυβερνήσεων της χώρας, στα πλαίσια τα συγκεκριμένα τα συμφωνημένα, να καθορίζουν μόνες τους τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών. «Με πιστοληπτική γραμμή έχεις μνημόνιο καμουφλαρισμένο», είπε.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η πορεία της οικονομίας δίνει στην κυβέρνηση τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για διορθωτικές παρεμβάσεις εκεί που έχει ανάγκη και η κοινωνία και η οικονομία, και θα της προχωρήσει με σύνεση και υπευθυνότητα. Είπε ότι το επόμενο διάστημα θα διαπιστωθεί ότι και το 2018 θα υπάρχει η υπεραπόδοση που οφείλεται όχι σε περαιτέρω μέτρα και επιβαρύνσεις -»διότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν κόφτες, δημοσιονομικό κενό και νέα μέτρα». «Η υπεραπόδοση οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι αυξάνεται η απασχόληση και τα έσοδα του ΕΦΚΑ, στη συγκράτηση της σπατάλης και στον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης. Αυτή η υπεραπόδοση θα μας δώσει και φέτος τη δυνατότητα να προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις, στοχεύοντας στα πιο ευάλωτα στρώματα».
Υπογράμμισε πως «το κρίσιμο είναι να δίνουμε τη μάχη βήμα προς βήμα», για να εξηγήσει: «Αυτή τη στιγμή η σκέψη μου δεν είναι στην 1/1/2019, αλλά να ολοκληρώσουμε τα προαπαιτούμενα, να κλείσουμε την τελευταία αξιολόγηση, να πάρουμε τη λύση που θέλουμε στο χρέος που θα δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές, να διαμορφώσουμε το πλαίσιο για την επόμενη μέρα του μνημονίου που θα έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να διαμορφώνει αυτή τους όρους με τους οποίους θα πιάνει τους στόχους. Και όταν τα καταφέρουμε όλα αυτά, όταν αποκτήσουμε την ελευθερία να διαμορφώνουμε τους όρους για να πιάνουμε τους στόχους, θα συζητήσουμε τι θα κάνουμε με τα αντίμετρα».
Είπε ότι το 2019 είναι μια εκλογική χρονιά, οι πρώτες κάλπες που θα στηθούν είναι οι ευρωπαϊκές και πως η πρόθεσή του είναι να είναι η δική του κυβέρνηση η πρώτη, μετά την κυβέρνηση Σημίτη, που εξάντλησε την 4ετία.