Για πρώτη ίσως φορά στα ελληνικά χρονικά, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι σήμερα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με θέματα «ενημέρωση εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου και ενημέρωση για την πορεία του κυβερνητικού έργου».
Τα ερωτήματα, που προκύπτουν από αυτή την κίνηση είναι δύο.
Γιατί πρέπει να συνευρεθούν όλοι οι υπουργοί για να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τις προσεχείς εκλογές;
Και για ποιο κυβερνητικό έργο θα γίνει ενημέρωση, όταν όλο αυτό το διάστημα, οι περισσότεροι υπηρεσιακοί υπουργοί ένιπταν τας χείρας τους όταν επρόκειτο για την προώθηση μέτρων και πολιτικών, που είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. «Εγώ είμαι υπηρεσιακός υπουργός. Δεν μπορώ να πάρω τέτοιες αποφάσεις», δήλωναν σε κάθε ευκαιρία.
Τι κρύβει, λοιπόν, αυτή η αιφνιδιαστική απόφαση για συνεδρίαση του -υπηρεσιακού- υπουργικού;
Ποια είναι η κρυφή ατζέντα, πάνω στην οποία θα συζητήσουν οι υπηρεσιακοί υπουργοί;
Πληροφορούμαστε ότι πιέζονται να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες θα δεσμεύσουν τη νέα κυβέρνηση.
Προς τι, λοιπόν, αυτή η σπουδή για να προκαταλάβουν και να δέσουν χειροπόδαρα τους νέους υπουργούς σε συγκεκριμένες πολιτικές;
Τι συμφέροντα εξυπηρετούνται από τις αποφάσεις κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής;
Ας αφήσουν, λοιπόν, οι – υπηρεσιακοί, θυμίζουμε – υπουργοί τα στυλό τους κάτω και την προσπάθεια να εγκλωβίσουν αυτούς, που θα προκύψουν από τις εκλογές της Κυριακής.
Τέτοιου είδους πρακτικές ανήκουν σε λογικές άλλων εποχών, που – σε καμία περίπτωση – δεν ταιριάζουν στην Ελλάδα του 2012.
Αντίθετα, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την ήδη κακή εικόνα και μειώνουν περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό.