«Nα δημιουργήσουμε κοινούς κανόνες εμπλοκής μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού για την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού κινδύνου», τόνισε ο Πάνος Καμμένος από το 6ο ετήσιο συνέδριο EXPOSEC-DEFENSEWORLD με θέμα «Άμυνα και Ασφάλεια σε έναν ψηφιακό κόσμο» («Defense & Security in a Digital World»), που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τη Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε. και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός σημείωσε πως η χώρα γυρίζει σελίδα και πως τελείωσε η εποχή που λάμβανε εντολές από τους δανειστές. Εξήρε τον ρόλο των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, που «παρά τις μεγάλες οικονομικές περικοπές, κράτησαν όρθια την αμυντική δύναμη της πατρίδας» και τόνισε πως η χώρα διαδραματίζει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο, υπογραμμίζοντας ότι μαζί με την Κύπρο αποτελεί το κέντρο σε έναν άξονα σταθερότητας την ώρα που η κατάσταση στις γύρω χώρες είναι έκρυθμη.

Ο κ. Καμμένος πρότεινε τη δημιουργία κοινών κανόνων για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών. Όπως δήλωσε, «στην εποχή μας, το θέμα της ασφάλειας εμπλέκεται με το θέμα της άμυνας. Πέραν της σκληρής δουλειάς που γίνεται μεταξύ των υπουργείων, πρέπει να δημιουργήσουμε κοινούς κανόνες εμπλοκής μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών, για την αντιμετώπιση τρομοκρατικού κινδύνου».

Τόσκας: Επηρεαζόμαστε από την παρατεταμένη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή

4459934

Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που απορρέουν από το Προσφυγικό, αναφέρθηκε, στη δική του ομιλία, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο ενός ασταθούς γεωπολιτικού τόξου που τοποθετείται στη διασταύρωση Βορρά-Νότου και Ανατολής-Δύσης και επηρεάζεται από τις συρράξεις, τις ανακατατάξεις και την παρατεταμένη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή που δημιουργεί κρίσεις με μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, τις οποίες πρώτη η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει. Στη διάσταση αυτή, τα όρια της εσωτερικής ασφάλειας και της άμυνας συγχέονται και οι συνέργειες προκύπτουν ως προϋπόθεση για οποιοδήποτε σχεδιασμό σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ανέλυσε τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιανατολικης Μεσογείου, Δήλωσε πως η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας που συμβάλλει στην περιφερειακή ασφάλεια και ανάπτυξη με τον σχηματισμό πόλων σταθερότητας.

Πάιατ: Η αναβάθμιση των F16 θα είναι ένα επιτυχές παράδειγμα συνεργασίας

4459943

Από την πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει για τη χώρα του η συμμαχία με την Ελλάδα και πως οι σχέσεις των δύο χώρων είναι σήμερα πιο δυνατές από ποτέ. Είπε ακόμη πως οι επόμενες 100 μέρες θα είναι κρίσιμες για την Ελλάδα, καθώς αυτή θα βγει από το πρόγραμμα επιτήρησης και θα μπει στον δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη. Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «επιτυχημένο παράδειγμα διμερούς συνεργασίας» και τόνισε πως γίνεται η προεργασία και για άλλες συνεργασίες που θα επισφραγιστούν στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την συνεισφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και έδωσε τα εύσημα για τις διπλωματικές κινήσεις της χώρας στην ευρύτερη περιοχή με τη δημιουργία τριμερών σχημάτων συνεργασίας με Κύπρο – Ισραήλ καθώς επίσης με Κύπρο – Αίγυπτο. «Η δε αναβάθμιση των F16 θα είναι ένα επιτυχές παράδειγμα συνεργασίας και για τις δυο χώρες. Και οι δυο πλευρές συμφωνούμε ότι η συμμαχία μας πρέπει να γίνει ακόμα ισχυρότερη απέναντι στις αναδυόμενες προκλήσεις», είπε.

Κικίλιας: Η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει μια διαφορετική στρατηγική άμυνας και ασφαλείας

Ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε πως οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις στο 3d printing, UAV και την τεχνητή νοημοσύνη, αλλάζουν τα δεδομένα στον γεωπολιτικό χάρτη και διαμορφώνουν διαφορετικούς όρους στις παγκόσμιες ισορροπίες. Σε αυτό το σκηνικό η Ελλάδα θα πρέπει να προγραμματίσει και να υλοποιήσει μια διαφορετική στρατηγική άμυνας και ασφαλείας και να δώσει μεγάλο βάρος στις νέες τεχνολογίες.

Τέλος, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει θέση σταθερότητας σε μια περιοχή που αλλάζει δραστικά. Χαρακτήρισε τη βάση της Σούδας «στρατηγικό πλεονέκτημα» και πρότεινε, αντί να ανανεώνεται η συμφωνία με τις ΗΠΑ ετησίως όπως γίνεται έως σήμερα, να ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια.