Μαζική φυγή καταθέσεων, δραματικές συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα όχι μόνο των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απόσυρση της εμπιστοσύνης του υπόλοιπου κόσμου στο κοινό μας νόμισμα με κίνδυνο ακόμα και κατάρρευσής του, θα σημάνει μια άτακτη έξοδος της χώρας μας από το ευρώ.
Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης της Blacksummit FG, η οποία παρουσιάζει τις επτά πληγές, που θα προκαλέσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές:
Σε περίπτωση, που δεν υπάρξει ένας καλά προετοιμασμένος -έστω και προσωρινός-μηχανισμός, ο οποίος να μπορεί να υποστηρίξει ένα σχέδιο Β για την Ελλάδα, θα δούμε μια μαζική φυγή καταθέσεων από τη χώρα μας, η οποία μπορεί να συμπέσει με μια έξοδο από την Ευρωζώνη. Δεν αποκλείεται, πάντως, η Ε.Ε. να το σκεφτεί διπλά πριν πιέσει τη χώρα μας εκτός της ζώνης του Ευρώ, λόγω των παράπλευρων απωλειών, που θα υποστεί.
Δεύτερον, τα ομόλογα χωρών, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και πιθανότατα η Γαλλία, θα δεχθούν χτύπημα, με αυξανόμενα spreads, σε σχέση με τα γερμανικά. Άλλωστε, η έκθεση των τραπεζών της Ε.Ε. στα ομόλογα αυτών των χωρών ξεπερνά τα 1,7 τρισ. δολάρια.
Τρίτον, καθώς η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται εν μέσω μιας φάσης ύφεσης, με το τραπεζικό της σύστημα να καταρρέει, η μετάδοση της κρίσης θα επηρεάσει τις τράπεζες άλλων χωρών, με τις καταθέσεις να φεύγουν από τις «επικίνδυνες» χώρες.
Τέταρτον, το ευρωσύστημα των κεντρικών τραπεζών θα εκτεθεί σε σημαντικούς και πιθανώς ανυπέρβλητους κινδύνους. Ο μετριασμός αυτών των ρίσκων θα είναι αδύνατος σε αυτή τη φάση και το πρόγραμμα Target 2 θα εμφανίσει μια μεγάλη τρύπα, με τις κεντρικές τράπεζες σε χώρες, όπως αυτές που αναφέρθηκαν, να μην μπορούν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Πρόκειται για υποχρεώσεις, που ξεπερνούν τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια, με την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας να διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο από όλες.
Πέμπτον, καθώς οι χώρες αρχίζουν να πέφτουν βαθύτερα σε ύφεση με αυξανόμενη ανεργία και κοινωνική αναταραχή, η μετάδοση της κρίσης θα εξαπλωθεί πέρα από την Ευρωζώνη, με την ανατολική πλευρά της Ε.Ε. να υποφέρει σημαντικά.
Έκτον, αν η ΕΚΤ δε δεσμευθεί για απεριόριστη ρευστότητα (που πρέπει να διαχέεται ελεύθερα και όχι απλώς να εγγράφεται ως ηλεκτρονική πληρωμή/πίστωση στους ισολογισμούς των τραπεζών) στην Ε.Ε. και για μείωση των επιτοκίων των ομολόγων των χωρών – μελών, θα είναι αδύνατο να διατηρηθεί το Ευρώ.
Έβδομον, οι Ηνωμένες Πολιτείεας και η Κίνα μπορεί να αντιμετωπίσουν την υπόθεση του Ευρώ ως μη βιώσιμη πια και να απόσχουν από τις γραμμές swap. Η Αγγλία, ο Καναδάς, η Ελβετία και η Ιαπωνία θα ακολουθήσουν, και έτσι το Ευρώ θα καταρρεύσει.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Blacksummit, Γιάννης Χαραλαμπάκης, αναφέρει χαρακτηριστικά ένα στίχο από το τραγούδι του Bob Dylan, «Series of Dreams»:
Δεν υπάρχει έξοδος σε καμία κατεύθυνση, εκτός από αυτή, που δεν μπορείς να δεις με τα μάτια σου.