Αναθεώρηση των συμφωνιών που έχει συνάψει η Ελλάδα με τους ευρωπαίους εταίρους, προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη βάση έξι σημείων, όπως ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.
Όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, η διαπραγμάτευση, τώρα, ύστερα από την επίτευξη στόχων που είχαν τεθεί από την Ελλάδα, μπορεί να γίνει σε άλλη βάση. Οι νέες συνθήκες, όπως τις προσδιόρισε, διαμορφώνονται από τη δραστική μείωση και την αναδιάρθρωση του χρέους, του οποίου η πλειονότητα βρίσκεται, πλέον, σε χέρια θεσμικών εταίρων και όχι της αγοράς.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσδιόρισε και το δίλημμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, το οποίο, όπως είπε, είναι αν η Ελλάδα θα καταγγείλει μονομερώς τη δανειακή σύμβαση, ή αν θα διεκδικήσει οργανωμένα και θα πετύχει την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης.
Αναφορικά με το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όπως φέρεται να πρότεινε η κ. Μέρκελ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν συζήτησε το θέμα αυτό στην πρώτη του συνάντηση με τον κ. Πικραμένο. Και σε σχέση με το δημοψήφισμα ανέφερε ότι «ο μόνος αρμόδιος και υπεύθυνος είναι ο ελληνικός λαός>> και πρόσθεσε ότι κανένας δεν μπορεί να παρεμβαίνει και κανείς δεν μπορεί να κάνει συστάσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι μια καλή ιδέα εφόσον δίνει στην Ελλάδα χρήμα με φθηνότερους και καλύτερους όρους από αυτούς με τους οποίους δανείζεται σήμερα. Αν, πρόσθεσε, οι όροι είναι χειρότεροι, η ιδέα των ευρωομολόγων δεν είναι πρακτικά καλή για την Ελλάδα.
Προσδιορίζοντας την εκλογική τακτική του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει έναν διμέτωπο αγώνα. Κατά της δεξιάς και της συντήρησης, κατά αυτών που οδήγησαν αλόγιστα τη χώρα σε εκλογές και αδιέξοδο, επιδιώκοντας την ψευδαίσθηση μιας κυβερνητικής αυτοδυναμίας. Και δεύτερον, εναντίον του τυχοδιωκτισμού, του οπορτουνισμού, την ανευθυνότητα, το λαϊκισμό και τη δημαγωγία.
Σχετικά με το θέμα του debate και την πρόταση διεξαγωγής του μεταξύ των κ. Σαμαρά και Τσίπρα, επισήμανε την ανακολουθία των δύο πολιτικών αρχηγών σε σχέση με τη στάση τους πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου και μεταξύ αστείου και σοβαρού είπε να κάνουν το debate και όποιος κερδίσει να συζητήσει μαζί του.
Επανέλαβε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τις προσεχείς εκλογές, είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης με κορμό την κεντροαριστερά όπως αυτή εκφράζεται, κατά βάση, από το ΠΑΣΟΚ.
Τα έξι βασικά σημεία που πρότεινε ο κ. Βενιζέλος προς αναθεώρηση, είναι τα εξής:
1. Η ανάγκη να μη γίνουν περικοπές στα εισοδήματα και ιδίως σε μισθούς και συντάξεις.
2. Η ανάγκη να προστατευτεί η συλλογική αυτονομία και ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
3. Η ανάγκη να αυξηθούν δραστικά τα επίπεδα ρευστότητας και να πέσουν στην αγορά, με στόχο τη διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης, την προώθηση επενδύσεων, την αύξηση της απασχόλησης.
4. Η ανάγκη να απελευθερωθούν άμεσα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές.
5. Η ανάγκη να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2011 για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα, με την άμεση κινητοποίηση των υφισταμένων κοινοτικών πόρων καθώς και των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
6. Να στηριχθούν με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου όλα τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Σχετικά με το θέμα της αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος, στη συζήτησή του με τον κ. Πικραμένο ζήτησε να επιβεβαιωθούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής οι αντίστοιχες αποφάσεις που ελήφθησαν τον Ιούλιο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει να περάσουν άμεσα στις ελληνικές Τράπεζες τα 25 δις ευρώ τα οποία βρίσκονται σήμερα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία ζητά από την Ελλάδα εγγυήσεις ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ακόμα και σε περίπτωση που θα φύγει από το ευρώ.
Ο κ. Βενιζέλος θεώρησε προσβλητική τη στάση της Τράπεζας προς την Ελλάδα και ζήτησε, η προσβολή αυτή, να αρθεί αμέσως, διότι όλοι στην Ελλάδα θέλουν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και, άρα, στο ευρώ.