Την πικρία του για τις υπερβολικές, όπως τις χαρακτήρισε, απαιτήσεις της τρόικας που υποβάθμισαν το επίπεδο ζωής των Ελλήνων, εξέφρασε κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης των καθηκόντων του στον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αντώνη Ρουπακιώτη, ο απερχόμενος υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Δεν μπορείς να αλλάξεις τα πάντα σε μια χώρα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης, ο οποίος αποκάλεσε «πέτρινα» τα χρόνια της θητείας του στο υπουργείο Εργασίας. Προσέθεσε δε ότι κινήθηκε ανάμεσα σε δυο συμπληγάδες, τις απαιτήσεις των δανειστών και την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Ο κ. Κουτρουμάνης υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα που ελήφθησαν για την ανάσχεση της ανεργίας και την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος, τονίζοντας ότι, έπειτα από διαπραγμάτευση με τους δανειστές, δεν αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας από τα 65 στα 67, και δεν καταργήθηκε η σύνταξη λόγω θανάτου για ηλικίες μικρότερες από τα 65 χρόνια.

Ο απερχόμενος υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των εισπρακτικών μηχανισμών ως τις εκλογές «ώστε να μη δημιουργηθούν δυσμενέστερες συνθήκες» και τόνισε ότι δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, καθώς οι πολίτες θα κρίνουν και «η ώρα της αλήθειας, μας αφορά όλους».

«Αναλαμβάνω ως υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία η οποία δοκιμάζεται», τόνισε από την πλευρά του ο Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν θα ληφθούν μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τους δικαιούχους των κοινωνικών επιδομάτων.

Ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη της υπέρβασης του μνημονίου και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα πρέπει να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση του νομικού πλαισίου το οποίο αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και το οποίο ίσχυσε στη χώρα μας τα τελευταία 90 χρόνια καθώς και να καταβάλλει προσπάθειες, για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Στο διάστημα έως τις εκλογές ο νέος υπουργός Εργασίας έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διασφάλισης των 3,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ομαλή καταβολή των συντάξεων και την πληρωμή των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών φορέων προς τους προμηθευτές.

Ανοικτό παραμένει επίσης και το θέμα της παρακράτησης των μειώσεων από τις συντάξεις του επόμενου μήνα. Οι μειώσεις που είχαν αναβληθεί τον προηγούμενο μήνα, έχουν ήδη ενσωματωθεί από την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση Κοινωνική Ασφάλιση (ΗΔΙΚΑ) Α.Ε. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου, οι μειώσεις θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες δόσεις αναδρομικά από τον Ιανουάριο. Οι κύριες συντάξεις μειώνονται κατά 12%, για το τμήμα που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, και οι επικουρικές κατά 10% έως 15%.