«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, ώστε να διαλυθεί το βασικό κύτταρο της κοινωνία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.
«Θα γίνουν με τον σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Όχι άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς, δεν θα το επιτρέψουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορούν να γίνουν μαζί με τις βουλευτικές εκλογές. Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τις βουλευτικές εκλογές. Η αποδοχή ότι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, σημαίνει ότι οι εθνικές εκλογές θα έχουν γίνει νωρίτερα και η κυβέρνηση θα έχει ηττηθεί».
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα επαναφέρει αμέσως τον ισχύοντα νόμο και θα ανοίξει διάλογο με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για τη βελτίωσή του στην συνέχεια.
«Με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζουν όσοι φοβούνται την ετυμηγορία του λαού. Εμείς αντιμετωπίζουμε την Αυτοδιοίκηση σαν την πρώτη βαθμίδα της δημοκρατίας που συμβάλλει στον στόχο της ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και, απευθυνόμενος προς τους δημάρχους και περιφερειάρχες, πρόσθεσε ότι «η κεντρική πολιτική σκηνή επιδεικνύει καχυποψία, ακόμη και εχθρότητα προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Είσαστε όμηροι ενός συγκεντρωτικού κράτους που σας στερεί το οξυγόνο».
Ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό, που δεν ήταν στο συνέδριο, όπως και στην κυβέρνηση, ανέφερε ότι «αντί να θέσει ένα σχέδιο για την αναδιοργάνωση της αυτοδιοίκησης προτίμησε μισόλογα και επέλεξε την αυτοδιοίκηση σαν πεδίο για κομματικούς τακτικισμούς. Θέλει να σας χρησιμοποιήσει για τα σχέδιά της και τους στόχους της. Δεν έχει ερείσματα στην Αυτοδιοίκηση και θέλει να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή αναστάτωση, αλλοιώνοντας το εκλογικό σύστημα και παίζοντας με τον χρόνο των εκλογών».
Μίλησε επίσης για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης και μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση. «Το κράτος είναι γραφειοκρατικό αρτηριοσκληρωτικό, γερασμένο με κατακερματισμένη νομοθεσία και ζούγκλα αρμοδιοτήτων, ένα κράτος που αδικεί τους πολίτες. Σχεδιάζουμε με όρους 19ου αιώνα και υλοποιούμε πολιτικές με όρους των μέσων του 20ου αιώνα» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια, μετά τις περικοπές που έγιναν, «η αυτοδιοίκηση δεν παράγει ελλείμματα και δεν έχει μεγάλα χρέη …Αν το κράτος είχε επιβάλει στον εαυτό του την δημοσιονομική πειθαρχία που έχει επιδείξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τώρα δεν θα χρειαζόμασταν τα μεγάλα πλεονάσματα».
Υποσχέθηκε σύσταση Ταμείου Αυτοδιοίκησης με θεσμοθετημένους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας: «θα διευκολύνουμε τους δήμους να αυξήσουν τους πόρους τους και να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους, ενώ θα ενισχύσουμε τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».
Σημείωσε, ακόμη, ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί σε υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα πρέπει να ενθαρρύνεται, ενώ μίλησε για πιλοτική μεταφορά Κέντρων Υγείας στους δήμους, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κοινωνικού τους ρόλου.
Δεσμεύτηκε για τολμηρή μεταρρύθμιση του κράτους με πλήρη απελευθέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενίσχυση της οικονομικής της ανεξαρτησίας.
Επισήμανε ότι με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σύμμαχος γιατί, όπως τόνισε, «για μας δεν υπάρχουν χρώματα και διαχωριστικές γραμμές, υπάρχει μόνο με το παρελθόν στο οποίο δεν θα γυρίσουμε πίσω. Θα πάμε μπροστά με πίστη και αφοσίωση στην δημοκρατία και τους θεσμούς. Η διάκριση ανάμεσα στην υψηλή και χαμηλή πολιτική είναι άστοχη και συντηρεί ένα κράτος υδροκέφαλο και αναποτελεσματικό».
Τέλος, έκλεισε τον χαιρετισμό του με συμβολική αναφορά στον Αντώνη Τρίτση, έναν πρωτοπόρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.