Η Ελλάδα συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνον εφόσον αυτές πηγάζουν από αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον απόηχο των επιδρομών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία.
Τόνισε πως αυτή είναι η πάγια θέση της Ελλάδας κι ότι ακόμα και στο Αφγανιστάν η Αθήνα έστειλε δυνάμεις που δεν έλαβαν μέρος σε συγκρούσεις αλλά στην ανοικοδόμηση της χώρας. Είμαστε μία «ειρηνική χώρα», επισήμανε.
Οι Δυτικές επιδρομές διεξήχθησαν χωρίς σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου τα τελευταία χρόνια η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, έχει ασκήσει βέτο σε σειρά προτάσεων για διερεύνηση του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος Άσαντ.
Ο κ. Κατρούγκαλος υποβάθμισε σε έναν βαθμό τις συμμαχικές επιδρομές, εκτιμώντας πως πρόκειται εν πολλοίς για επανάληψη των περσινών αμερικανικών πληγμάτων, απλά με συμμετοχή της Βρετανίας και τις Γαλλίας.
Νωρίτερα ωστόσο ο αρχηγός των αμερικανών ένοπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, είχε διευκρινίσει πως υπάρχει ποιοτική διαφορά, καθώς πέρυσι είχε στοχοποιηθεί μία συριακή αεροπορική βάση ενώ αυτή τη φορά επλήγησαν υποδομές παραγωγής και ανάπτυξης χημικών όπλων.
Ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία, η οποία έχει επέμβει στρατιωτικά στη βόρεια Συρία ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως αυτό θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε, επισημαίνοντας πάντως πως κύριος στόχος της Άγκυρας είναι να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικής πολιτικής οντότητας στα σύνορά της.
Το θέμα της Συρίας και οι εξελίξεις στην περιοχή είναι πολύ σημαντικό θέμα για τη Νέα Δημοκρατία, δήλωσε στον σταθμό μας ο τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας.
Υπογράμμισε πως η Συρία είναι μια πολυσύνθετη κρίση, λόγω της ανάμειξης πολλών χωρών και δυνάμεων που έχουν δικές τους βλέψεις και ατζέντες.