Στην αύξηση του κατώτατου μισθού μετά την έξοδο από το δημοσιονομικό πρόγραμμα, που αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, στάθηκε με τηλεοπτικές δηλώσεις της η Έφη Αχτσιόγλου. Με την υπουργό Εργασίας να τονίζει μέσω της ΕΡΤ ότι δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά η άποψη του ΔΝΤ που επιδρά αρνητικά στην αύξηση της απασχόλησης.
Ωστόσο, η κ. Αχτσιόγλου δεν θέλησε να προσδιορίσει σε ποιο ύψος θα κυμανθεί η αύξηση αυτή, καθώς όπως επισήμανε, απαιτείται «τεχνική δουλειά για να δούμε τις δυνατότητες της αγοράς και διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς». Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι νόμος του κράτους, ενώ και με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα μπορεί ο εργαζόμενος να διαπραγματευτεί καλύτερους μισθούς, πρόσθεσε.
Παράλληλα, η υπουργός μίλησε για τις αλλαγές που έρχονται στα πρόστιμα τα οποία αφορούν την αδήλωτη εργασία. Όπως εξήγησε, η αδήλωτη εργασία έχει μειωθεί στο 12% από 19% όταν ανέλαβε η κυβέρνηση. «Θα φέρουμε ένα νομοσχέδιο μέσα στη Βουλή, στις επόμενες δύο εβδομάδες υπολογίζω, με το οποίο θα αλλάξει την αρχιτεκτονική του προστίμου», προανήγγειλε.
«Μέχρι σήμερα θα έλεγα ότι η λογική ήταν καθαρά εισπρακτική, δηλαδή 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Σε μεγάλο βαθμό εισπραττόταν’, τόνισε η κ. Αχτσιόγλου. Και περιέγραψε τη δομή που θα έχει αυτή η μείωση του προστίμου. «Ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της πρόσληψης, θα μειώνεται και το πρόστιμο. Εφόσον γίνει σύμβαση τριών μηνών, το πρόστιμο θα γίνει 7.000, με πρόσληψη πέντε μηνών με έξι, θα φτάσει στα 5.000, με πρόσληψη ενός έτους θ πάει στις 3.000 και από 18 μήνες και πάνω θα πέφτει στα 1.000 ευρώ». Σύμφωνα με την ίδια, αυτή η αλλαγή κατευθύνεται προς μια πιο δικαιότερη λύση για τον εργαζόμενο.
Όσον αφορά την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι έχει βοηθήσει ιδιαίτερα η αναβάθμιση των ελεγκτικών οργανισμών και του ΣΕΠΕ, ενώ έχει αναβαθμιστεί και το πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού. «Σημαντικά αποτελέσματα έχουν οι έλεγχοι που γίνονται από τα τετραμελή κλιμάκια από τέσσερα σώματα του υπουργείου», σημείωσε.
Επίσης, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στο ζήτημα με τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Στάθη Μαρίνο, που παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της θέσης. «Εκτοξεύτηκε λάσπη σε έναν εξαίρετο επιστήμονα. Ήταν τεχνικός σύμβουλος στην ΙΔΙΚΑ (δεν ήταν μέλος του Δ.Σ.) και η μισθοδοσία του ήταν η αυτεπιστασία μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ. Ουδέποτε πήρε ούτε ένα ευρώ από την ΙΔΙΚΑ», υπογράμμισε η υπουργός.